Murat Yetkin Gazeteoku

Ankara’da sürpriz gelişme: Erdoğan, Biden’a hazır

ABD Başkanlık seçiminde Demokrat aday Joe Biden önde görünüyor. Hatta Başkan Donald Trump’ın ateşli savunucusu Fox TV’nin yaptırdığı ankete göre de 8 puan önde.

03 Kasım 2020 | 1.660 okunma

ABD Başkanlık seçiminde Demokrat aday Joe Biden önde görünüyor. Hatta Başkan Donald Trump’ın ateşli savunucusu Fox TV’nin yaptırdığı ankete göre de 8 puan önde. Bu fark dört yıl önce Hillary Clinton’ın anketlerde Trump’ın önünde görünmesinden daha fazla bir fark. Yine de anketlerde görünmeyen bir “Mahçup Trumpçılıktan” söz ediliyor. Kimin kazanacağı bütün dünya için olduğu kadar Türkiye için de önemli. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adı dünyada Trump ile birlikte anılıyor. Biden kazanırsa Türkiye’nin bu yüzden ABD’den gelecek yaptırım ve benzeri hamlelere ne kadar hazır olduğu ciddi bir sorun. Bu satırlar yazılırken liranın dolar karşısındaki değerinin 8,45’e düşmüş olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Türkiye’yle kırk yıldır ilgilendiği bilinen Biden’ın son zamanlarda Erdoğan ve Türkiye’ye yönelik sert çıkışları ve yaptırım vaatleriyse ortada.

Ancak son gelişmeler Ankara’nın gerektiğinde bir viraj almaya hazır olduğunu gösteriyor. Son birkaç haftadır Ankara-Washington hattında hızlanan paralel diplomasi sonucunda Erdoğan ABD hesaplarına Biden’ın kazanabileceği ihtimalini de katmış bulunuyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 406 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 924 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.591 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.081 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 283 Okunma