Melih Aşık Milliyet Gazetesi

Bağımsızlığa gel!

nsan hakları ihlalleriyle buna ilişkin haberlerin vukuat -ı adiyeden olduğu ülkemizde “Türkiye İnsan Hakları Kurumu” diye bir kurum olduğunu kaç kişi bilir acaba. Bilmeyenlerin artık bilmesine de gerek kalmayacak....

13 Şubat 2016 | 590 okunma

nsan hakları ihlalleriyle buna ilişkin haberlerin vukuat -ı adiyeden olduğu ülkemizde “Türkiye İnsan Hakları Kurumu” diye bir kurum olduğunu kaç kişi bilir acaba. Bilmeyenlerin artık bilmesine de gerek kalmayacak. Çünkü Meclis’e sevk edilen bir yasa tasarısıyla bu kurum lağvediliyor, yerine “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu” adıyla yeni bir kurum getiriliyor.

29 maddelik yasa tasarısında bu kurumun ana görevi özetle;

“İnsan haklarının korunmasına, geliştirilmesine, ayrımcılığın önlenmesine ve ihlallerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapmak” olarak belirtiliyor.

İnsan haklarının ihlali ya da ayrımcılık yapılması durumunda özel ya da tüzel kişilere mahkeme kararı olmaksızın 15 bin liraya kadar para cezası verme yetkisi tanınan kurumun üst karar organı 11 üyeden oluşuyor. İyi de tasarısında kendisi ve üyeleriyle ilgili “bağımsızlık ve çoğulculuk” vurgusu özellikle yapılan bu kurumun 11 üyesini kim mi seçiyor? Hemen söyleyelim; sekiz üyesini Bakanlar Kurulu, üç üyesini de Cumhurbaşkanı seçiyor.

Böyle bir seçimle işbaşına gelen kurumun Türkiye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili ilk raporu ne mi olacaktır? Tabii:

“Türkiye’de insan hakları ihlali yoktur” olacaktır...

Muhalif olanlar pek insandan sayılmadığı için onların haklarının ihlali de söz konusu olmayacaktır!

MİLLET

Başbakan Davutoğlu Mardin konuşmasında diyor ki:

‘Parçalayıcı ulus anlayışının yerine birleştirici millet anlayışını getireceğiz.’

Başbakan millet anlayışını da şöyle açıklıyor:

- Biz millet derken, millet-i İbrahim’i kastediyoruz.

Davutoğlu “millet” sözünü “din” anlamında kullanıyor.

Anayasamız ise “millet”i ulus anlamında kullanıyor. Mesela:

MADDE 6: Türk Milleti, egemenliğini, Anayasa’nın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.

MADDE 7: Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir.

MADDE 9: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.

Bütün bu maddeler Anayasa ile birlikte değişecek mi?

Mesela Meclis duvarına “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ibaresi yerine “Egemenlik kayıtsız şartsız Millet - i İbrahim’indir” mi yazılacak?

Böyle bir değişikliği yapmaya Ahmet Davutoğlu hükümetinin gücü yeter mi?

Atatürk bu tartışmaları görse ne çok gülerdi!

- İnsanın adil yasalara itaat etme gibi bir yasal sorumluluğunun ötesinde ahlaki sorumluluğu bulunmaktadır. Aynı şekilde, insanın adil olmayan yasalara karşı gelme ve itaat etmeme gibi bir sorumluluğu da olmalıdır.

(M.Luther King)

BİTAP

Antalya’daki “İltem Sahaf”ın sahibi İlhami Dilek Körfez gazetesine ilginç açıklamalar yapıyor:

“Son zamanlarda Türkiye genelinde yaygınlaşan bir durum var; devlet kütüphaneleri tasfiye ediliyor. Ankara’da Milli Kütüphane’nin kitapları ihale usulüyle kilosu 20 kuruştan kitapçılara satıldı. Sadece devlet ya da halk kütüphaneleri değil, okul kütüphaneleri de tasfiye ediliyor. Adını vermeyeyim ama bir okulun tasfiye edilen kitapları arasında eski Rumlara ait kitaplar elime geçti. Ortodoks Rum Kilisesi’nin Antalya’da basılan 1911 yılına ait nizamnameleri var bende.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biraz cesaret 27 Nisan 2024 | 55 Okunma 1915 GERÇEĞİ... 25 Nisan 2024 | 283 Okunma KADER DEDİĞİN 23 Nisan 2024 | 105 Okunma SEÇMEN KREDİSİ 13 Nisan 2024 | 179 Okunma ESKİ GÜNLER! 11 Nisan 2024 | 95 Okunma