Melih Altınok Sabah Gazetesi

O halde benim burada ne işim var!

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü Atina'daki sıra dışı temaslarının ardından Türkiye'ye dönmeden önce Gümülcine'ye doğru harekete geçti. Biz de kendisini takip eden gazeteciler olarak peşi...

10 Aralık 2017 | 1.200 okunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü Atina'daki sıra dışı temaslarının ardından Türkiye'ye dönmeden önce Gümülcine'ye doğru harekete geçti.
Biz de kendisini takip eden gazeteciler olarak peşi sıra...
Ülke dışına çıkmamıştık ama birkaç saatlik yolculuğun ardından Klasik Yunan şehri olan Atina'nın yani Yunanistan'ın tüm izleri silindi.
Sokağa taşmış kafeler, görkemli mimari ve şehir atmosferi yerini kahvehanelere ve "yeni" taşra yapılarına bıraktı.
Ama bu hızlı değişimi yalnızca şehirtaşra ayrımı ile açıklamak mümkün değil.
Zira Gümülcine de olsa olsa Selanik kadar "uzak" Atina'ya.
Evet, paradoksun kilidi belli.
Çünkü Türklerin yoğun yaşadığı Gümülcine Halep kadar, Kerkük kadar yakın Türkiye'ye.
Tıpkı Selanik'in Gökçeada kadar Atina'ya yakın olması gibi...
Peki, o halde babamın "macır" akrabalarının yaşadığı Eskişehir'deki mahallelerinin birer kopyası olan bu kent hangi gerekçeyle Yunanistan sayılıyor?
Burada yaşayanların ana dillerini özgürce kullanması, inançlarını ve kültürlerini yaşaması niçin sınırlandırılıyor?
Bu insanlara hangi mantıkla "kendin olma başkası gibi davran" deniliyor? "İçeri" sokulmadıkları yetemezmiş gibi, "dışarı da" çıkartılmıyorlar?

***

Doğru, bir önceki yüzyılın başlarında, pek çok mazlum halkın kendi devletlerinin yaptığı gibi, bizimkiler altına imza attı bu garipliğin.
Bunu dönemin koşullarını göz ardı eden bir sığlıkla ya da milliyetçi hislerle dünü bugünden şekillendirmek için söylemediğimi biliyorsunuz.
Yedi düvel dört bir yandan kuşatıp üstümüze çullanmıştı. Belli ki dönemin yöneticileri de varoluşları için makul gördükleri çözüm uğruna bu işe "evet" dediler.
Ancak bu Lozan'ın ya da maddelerini "galiplerin" belirlediği diğer uluslararası anlaşmaların haklara cetvelle çizdiği sınırları sorgulanamaz kılmıyor.
Öyle olsa tarih, koskoca Kenan diyarına değil, 50-60 yılda oluşturulan Gazze ve Batı Şeria "gettolarına" Filistin derdi değil mi?

***

"Ezidi çemberi" misali, ABD'nin ya da diğer küresel muktedirlerin biz mazlum haklara çizdiği sınırlar sorgulanınca, önce hapistekilerin "susun" 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Jet yakıtı meselesi 29 Nisan 2024 | 675 Okunma Bilmem ‘Bizim üniversitelilerde tık yok’ diyenler utanırlar mı? 28 Nisan 2024 | 473 Okunma Geçti o günler cancağızım 27 Nisan 2024 | 514 Okunma Bu konuyu da gündeme getirir misiniz Özgür Bey? 26 Nisan 2024 | 3.241 Okunma Dön baba dönelim... 24 Nisan 2024 | 1.798 Okunma