Melih Altınok Sabah Gazetesi

Mısır'ı görüp de...

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren cuntanın yargısı birbiri ardına idam kararları veriyor. Dünyada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dışında bu zulme, demokrasi skandalına tepki...

18 Mayıs 2015 | 1.245 okunma

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren cuntanın yargısı birbiri ardına idam kararları veriyor.
Dünyada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dışında bu zulme, demokrasi skandalına tepki veren yok.
Bu duyarsızlıkla ilgili bir problem değil. Aksine, bölgeye, özellikle Mısır'a ve Türkiye'ye karşı ilgileri doruk yapmış durumda.
Çünkü asırlık Ortadoğu politikalarında bir kırılma anlamına gelen bu iki ülkedeki hareketlilik yeni bin yılın karakteristiğini belirleyecek.
Denemeyi sürdürüyorlar ama Türkiye'de başaramadılar. Askeri ve bürokratik vesayeti tasfiye edip siyaseti muktedir kılan, iç barışını ve ekonomik kalkınmasını sağlayan, dış politikasını bağımsızlaştıran Türkiye'yi durduramadılar.
Ancak ne yazık ki Mısır'da istediklerini "şimdilik" elde ettiler. Bu başarılarındaki en büyük etken kuşkusuz ki Mısır'ın demokrasi macerasının henüz başında olması.
Bu açıdan Mısır'ın konjönktürünü kısmen Türkiye'nin 1960'larına benzetmek mümkün. Mursi'nin iktidarda kalma süresi darbeciler tarafından idam edilen Menderes kadar uzun olmadı. Ama askerin hışmını üzerine çekme gerekçeleri benzer.
Mursi'nin Mısır'ı ABD'nin ve İsrail'in güdümünden çıkartma potansiyeline bile tahammül edemediler. Halkın, meşru siyasi temsilcileri vasıtasıyla yönetimi almasına bir kere müsaade edilirse devamının geleceğini biliyorlar.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Jet yakıtı meselesi 29 Nisan 2024 | 170 Okunma Bilmem ‘Bizim üniversitelilerde tık yok’ diyenler utanırlar mı? 28 Nisan 2024 | 466 Okunma Geçti o günler cancağızım 27 Nisan 2024 | 510 Okunma Bu konuyu da gündeme getirir misiniz Özgür Bey? 26 Nisan 2024 | 3.240 Okunma Dön baba dönelim... 24 Nisan 2024 | 1.795 Okunma