Melih Altınok Sabah Gazetesi

Büyükelçiler gönderilir mi?

"Sizin makam aracınız ne?"

25 Ekim 2021 | 1.242 okunma

ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçileri, Türkiye'nin Osman Kavala hakkındaki AİHM kararına uyması için bildiri yayınladılar.


Herkes Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu girişim karşısında verdiği "istenmeyen adam ilan edilsinler" tepkisinin teamüllerin dışında ve sert olduğunu söylüyor.
Evet, Cumhurbaşkanın hamlesi sıradışı.


Ne var ki söz konusu ülkelerin tavrı da alışılmışın dışında. Daha önceki girişimlerine bakarsak el arttırdıkları ortada.


Eğer söz konusu bir davada AİHM kararına uyulmamasıysa, bunun AB'nin kurumsal kimliğini temsil eden organlarca dile getirilmesi gerekirdi değil mi?

En azından bugünlerde AB ile benzer sorunlar yaşayan Polonya'yla tartışmalarındaki kadar sağduyulu davranmalılardı.


Belki takip edenleriniz olmuştur. Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği yasalarının ulusal anayasadan "mutlak üstünlüğü" ilkesinin (Bizdeki 90. Madde) Polonya Anaysası'na aykırı olduğu yönünde karar aldı.


Kavala meselesindeki gibi tek bir karar üzerine yapılan tartışmadan bahsetmiyorum... Üye bir ülkenin Birliğin temel prensiplerinden birini çöpe atması gibi yapısal bir krizden bahsediyorum.



YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mangal 01 Mayıs 2024 | 397 Okunma Jet yakıtı meselesi 29 Nisan 2024 | 1.177 Okunma Bilmem ‘Bizim üniversitelilerde tık yok’ diyenler utanırlar mı? 28 Nisan 2024 | 488 Okunma Geçti o günler cancağızım 27 Nisan 2024 | 521 Okunma Bu konuyu da gündeme getirir misiniz Özgür Bey? 26 Nisan 2024 | 3.241 Okunma