Leyla İpekçi Yeni Şafak Gazetesi

Okul ve sonrası eğitimde tatbikî müfredat!

Yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 900 bin dolayında öğretmen yeni eğitim yılında dün ders başı yaptı. Sabah karşımızdaki okulda başlayan merasimi izledim. Okullarda, “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve...

20 Eylül 2016 | 86 okunma

Yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 900 bin dolayında öğretmen yeni eğitim yılında dün ders başı yaptı. Sabah karşımızdaki okulda başlayan merasimi izledim. Okullarda, “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma” konularını kapsayacak şekilde törenler düzenleniyor.
Bu konuda Bakanlık tarafından hazırlanan ve öğrencileri ortak duyguda bir araya getirmek amacıyla hazırlanan bir taslakta, tüm okul yöneticilerinden, kapsayıcı ve kuşatıcı bir program uygulamaları istenmiş. Taslak programı, isteyen okullar aynı şekilde ya da zenginleştirip geliştirerek uygulayabilecek.
Nazım Hikmet'in “Davet”, Necip Fazıl Kısakürek'in “Şarkımız Bizim”, Orhan Şaik Gökyay'ın “Bu Vatan Kimin” isimli şiirlerinin öğrenciler tarafından okunması öneriliyor. Ahmet Arif, Mehmet Akif Ersoy, Arif Nihat Asya'nın çeşitli şiirlerinden seçilen dizelerin de okul müdürü ve öğrencilerin konuşmalarının arasında yer verilmesi istenmiş. Okul giriş ve koridorlarında 15 Temmuz şehitlerini anma programının amacına uygun fotoğraflar sergilenebilecek.
***
15 Temmuz'da neler yaşandığı ve ne büyük tehlikeleri şehit ve gaziler sayesinde atlattığımız düşünülünce elbet gerekli ve faydalı bir taslak. Fakat bu vesileyle mevzuyu açmak gerekiyor.
Menfaat odaklı örgüt olmaya evrilen cemaat algısının gençlerde nasıl oluşturulduğuna, bugüne ait gündelik hayat sosyolojisine girilmezse, Türkiye'nin gençlerine yansıyan FETÖ, PKK gibi nefs-i emmare örneklerine isabetli teşhisler konulmazsa, ibret alınacak bir eğitim modeli çıkarılamaz bu tören taslaklarından.
Bu vesileyle dini cemaatlerin bizdeki ayırıcı, içe kapanmacı niteliklerine, ortak menfaatler dışındaki iç anlamlarına eğilmek de gerekiyor. Yoksa ortak ezberler üzerinden benzer sözcüklerle taslak haline getirilen anma törenleri gitgide şekilden ibaret kalır. Ve içi boşalan ritüellere dönüşme riski taşır. Tek bir günün kahramanlığını şiir, müzik ve videolarla anma etkinlikleri de bir süre sonra yaşamlar üstü, olağan dışı, gündelik hayatımızda karşılığı olmayan birer destan halini alabilir. Çünkü eğitim müfredatımız halen buna yatkın.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 258 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 151 Okunma