Leyla İpekçi Yeni Şafak Gazetesi

Küresel AB kriterlerinden evrensel insanlık kriterlerine

Bugün dünyada şu oldu. Bizim coğrafyada bunlar oldu. Yorumlarımız, hükümlerimiz, kuramlarımız, analizlerimiz şu yönde. Peki sende ne oldu? Bende? İçimizde? Ruhumuzda? Halimizde? İçimizde olanlar ile...

21 Kasım 2017 | 140 okunma

Bugün dünyada şu oldu. Bizim coğrafyada bunlar oldu. Yorumlarımız, hükümlerimiz, kuramlarımız, analizlerimiz şu yönde. Peki sende ne oldu? Bende? İçimizde? Ruhumuzda? Halimizde?

İçimizde olanlar ile etrafımızda olanlar birbirinden çok mu ayrı sanıyoruz? Niyazi Mısri ne güzel söyler: “Dışın içe hayalatı, için dışa zuhuratı / Birinden ol birine tuhfeler her bar olur peyda.”

Evet, hangi konuda olursa olsun alametleri hem nefislerimizde hem çevremizde / afakta ‘okuma’ marifetine ulaşmadan bütüncül bir yorum yapmaya muktedir olamıyoruz. Türkiye için de bu böyle, dünya için de.

O yüzden dönüp dolaşıp yine güncel ve siyasi dilin arkasındaki aslımıza ait olan gerçeğin dilini konuşma gereğine varıyoruz.

Bunu hece hece sökebilmenin yolu, kendine dönmekten, içine bakmaktan, tefekkür ve tezekkürden geçiyor öncelikle. Ama hepsi bu değil. Siyasetin, dünyadaki karambol ve savaşların ardındaki manevi gücün hayatımızdaki izlerini birer ipucu gibi okumakla da yükümlüyüz. Her olayda, her solukta.

Çünkü şeyler arasındaki bağ kesintisiz devam etmektedir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 258 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 151 Okunma