Leyla İpekçi Yeni Şafak Gazetesi

‘İşin ehli’: Emaneti asıl taşıyan!

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan Kültürel Kalkınma Eylem Planı kuşkusuz ki eksikliklerine rağmen pek çok anılmaya değer maddeyi ihtiva ediyor. 'Gençlerin kültür...

26 Nisan 2016 | 165 okunma

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan Kültürel Kalkınma Eylem Planı kuşkusuz ki eksikliklerine rağmen pek çok anılmaya değer maddeyi ihtiva ediyor. 'Gençlerin kültür ve sanat projelerini desteklemek' için ayrılan 50 milyon lira bütçeden bahsedilen maddede biraz derinleşelim. Zira plandaki her maddenin oluşturulma amacı toplumsal hayatımızın gerek dip akıntılarına gerek yüzeyine değdiği için bir anlam taşıyor, taşımalı.
Konuşma veya seminerler için pek çok yazar çizer gibi ben de acizane kimi zaman sivil toplum kuruluşlarının, lise ve üniversitelerin, kimi zaman belediye ve devletin çeşitli faaliyetlerine katılıyorum. Hemen her seferinde gençliğin derdinin ana temasının pek değişmediğini görüyorum. Sorunlar elbette çeşitli ama sanırım kaynağı bir: Kitap bilgisini hayata geçirme zorluğu!
***
Mevzu elbette gençlerin kitap okumamasından filan ibaret değil. En çok okuyanı için de mesele değişmiyor çünkü: “Yunus'u okuyoruz, Itri'yi dinliyoruz, Sinan'ın eserlerini inceliyoruz. Ama nasıl Yunus olacağız, nasıl Sinan olacağız?” Sorunun bize bakan yüzü daha da vahim: Gençlere kolayca tüketilen, sığ, nefsi hız ve hazza rehin bırakan hayat formları sunarken evrensel güzellik ölçütlerinde kültür sanat projelerini onlardan nasıl bekliyoruz?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 258 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 151 Okunma