Leyla İpekçi Yeni Şafak Gazetesi

‘Çatal kazık girmez yere!’

“Erenlerin sözü haktır / Çatal kazık girmez yere.” Böyle diyor bir şiirinde çok sevdiğim Vahib Ümmi hazretleri. Osmanlı'nın kültürel hafzalarından Elmalı'da 16.yüzyıldan itibaren yetişen...

10 Mayıs 2016 | 190 okunma

“Erenlerin sözü haktır / Çatal kazık girmez yere.” Böyle diyor bir şiirinde çok sevdiğim Vahib Ümmi hazretleri. Osmanlı'nın kültürel hafzalarından Elmalı'da 16.yüzyıldan itibaren yetişen aşk ve irfan silsilesinin ilk temsilcilerinden. Attığı tohum ile tevhid medeniyetini sağlam temellere dayayan ol arif kişi. Mürşid-i hakiki.
İmdi insanlığın gönül bahçesini yeşerten kültür ve sanat icracıları yerine siyasetin kör dehlizlerinde toz toprak içinde aşk ve irfan geleneğimizi hatırlamaya çalışıyoruz. Vahib Ümmi›nin, Eroğlu Nuri'nin, Sinan Ümmi ve Niyazi Mısri'nin nutk-ı şeriflerini hiç işitmemiş, zevk almamış onca aşk ve irfan sözcümüz var.
İnsanlığın canlı sözü olan kâmil insanların, hak erenlerin, mutasavvıf sanatçıların attığı tohumların geniyle oynadık. Verim alamaz olduk gönül bahçemizden. Toprağı nadasa bıraktık. Alıntı Müslümanlığından yaşantı Müslümanlığına geçemediğimiz sürece ancak baskın medeniyetin sanat ve kültürünü almakla evrensel değerleri insanlık bahçesine ektiğimizi sandık. Bugün Hacı Bektaş-ı Veli›den Yunus Emre›den, Fuzuli›den, Itri veya Mimar Sinan›dan dem vuran siyasetçilerimiz dahi Yunus gibi iki bin küsur hakikat sanatçısının yetiştiği ve kurduğu kültürün kaynağından nefes çekemiyor.
***
Şimdi yeni bir dönemeçteyiz. Davutoğlu›nun göreve gelmesinden beri acizane yazılarımızda defalarca onun ilk günkü konuşmasında bahsettiği 'duyguların restorasyonu' döneminde yapılacak olanlara dair düşüneyazdık, öneriler geliştirdik. Bugünün dilinde kadim kültürümüzü canlı canlı tasavvur etmeyi denedik. Binaların restorasyonunun ancak sahih bir maneviyat ile ruhu dirilteceğine ve kültür ve sanatın başat olduğuna inanan bir başbakanımız vardı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 258 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 151 Okunma