İsmet Özçelik Aydınlık Gazetesi

ABD’den yine ‘Çekiç Güç’ dayatması!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster ile ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un Türkiye ziyaretleri ve yapılan “mahrem” örüşmelerin bazı ayrıntıları ortalığa...

02 Mart 2018 | 699 okunma

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster ile ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un Türkiye ziyaretleri ve yapılan “mahrem” örüşmelerin bazı ayrıntıları ortalığa dökülmeye başladı.
ABD’nin Türkiye’ye sınır boyunca “30 kilometrelik güvenli bölge”önerisi biliniyor. Ama asıl önemli olan bu 30 kilometrelik şeridin güvenliğinin nasıl sağlanacağı. Kulağımıza gelen bilgilere göre, önerilen yöntem tanıdık.

YENİ “ÇEKİÇ GÜÇ” MODELİ

Yeni bir “Çekiç Güç”modeli sunmuşlar. 30 kilometrelik bu bölgeyi ABD ve koalisyon güçleri koruyacakmış. Daha önce olduğu gibi İncirlik’ten kalkan savaş uçakları güvenliği sağlayacakmış.
1.Körfez Savaşı sonrası Zaho’da kurulan irtibat noktasına benzer merkezler kurulacakmış.
Türkiye, “Fırat Kalkanı” “Zeytin Dalı”harekatlarıyla koridoru kesince, ABD’nin, “Çekiç Güç’le koridoru açma”taktiğine sarıldığı anlaşılıyor.

GEÇMİŞTE NE OLMUŞTU?

ABD, 1. Körfez Savaşı sonrası Irak’ta 36. paralelin üstünü Irak’a kapattı. Diğer bir deyişle Irak’ı böldü. Sonra bölgeyi Saddam’dan korumak için “Çekiç Güç”ü kurdu.
“Çekiç Güç” İncirlik ile Diyarbakır/Pirinçlik’te konuşlanmış 77 uçak ve helikopterden oluşuyordu. Amerikan-İngiliz-Fransız-Türk 1862 kişilik personeli bulunuyordu. Irak’ta Türkiye sınırına yakın noktada da irtibat merkezi vardı.
“Çekiç Güç”le, adım adım Irak’...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin erken seçim tehdidi 28 Nisan 2024 | 132 Okunma ABD’nin ikiyüzlülüğü 26 Nisan 2024 | 252 Okunma ABD tehlikeli bir kumar oynuyor… 25 Nisan 2024 | 1.175 Okunma ABD: Asker yerine kurşun gönderiyoruz 24 Nisan 2024 | 353 Okunma Amerikancıların heyecanlanması iktidarı uyarmalı 22 Nisan 2024 | 534 Okunma