İsmail Kapan Türkiye Gazetesi

Körfez ülkeleri İran’dan tedirgin…

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın, üç Arap Körfezi ülkesine gerçekleştirdiği ziyaretin geniş yansımaları olacaktır. Suriye’de yeni gelişmelerin yaşandığı bir sırada, bu gezinin...

16 Şubat 2017 | 1.315 okunma

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın, üç Arap Körfezi ülkesine gerçekleştirdiği ziyaretin geniş yansımaları olacaktır. Suriye’de yeni gelişmelerin yaşandığı bir sırada, bu gezinin farklı bir anlamı var.

Evet, Körfez ülkeleri İran’dan ciddi tedirginlik duyuyor. Bunun jeopolitik siyasal ve sosyal çok sebepleri var… 1971 yılında Bahreyn bağımsızlık yolunda iken, İran Şahı hâlâ bu ülke toprakları üzerinde bir takım haklar iddia ediyordu! Ancak konjonktür gereği, o da bağımsızlık sürecini kabul etmek durumunda kaldı. İran’ın Basra Körfezinde ileri sürdüğü iddialar çok yönlü ve çeşitli. 1980 öncesinde Irak’la yaşanan gerginlikler, Humeyni devriminden sonra, nihayet sekiz sene sürecek korkunç bir savaşa dönüşmüştü. Körfez ülkelerindeki Şiî nüfus, İran tarafından koçbaşı gibi kullanılıyor. Bir önceki yazıda, 2011’den sonra Bahreyn’de yaşanan kanlı olaylara işaret etmiştik. Bahreyn’de nüfusun yüzde 70’i Şiî olduğu için, Sünni yönetim düzen ve kontrolü istikrarlı şekilde yürütmekte zorluk çekiyor. Aynı şekilde Suudi Arabistan, zengin petrol yataklarının bulunduğu coğrafi bölgelerde ikamet eden, yüzde 20 civarındaki Şiî nüfus konusunda, İran’ın atraksiyonları sebebiyle hayli tedirgin. Katar’da da aşağı yukarı bu civarda bir Şiî nüfus yaşıyor. Ancak Katar’ın 2,6 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, yabancı ülkelerden (650 bini Hindistan’dan) gelen çalışanlar…
Katar, dünyanın üçüncü büyük doğalgaz kaynaklarına sahip bir ülke olarak hem ekonomik alanda hem siyasi alanda, ülke büyüklüğü ile mütenasip olmayan derin bir etkiye sahip… 2012 yılında, Suriye’de akan kanın durması için, Arap ülkelerinin buraya müdahale etmesi çağrısında bulundu. Bu keskin çıkışa, diğer Arap devletleri yanaşamadı. Katar’ın, başta Filistin meselesi olmak üzere, Arap Dünyasının meseleleriyle uğraşmakta özgül bir ağırlığa sahip olduğunu belirtmek yanlış olmaz. Sudan meselesinden tutunuz, Suriye iç savaşına kadar, siyasi; askerî ve ekonomik olarak aktif bir politika izleyen Katar, bu arada yaptığı askerî harcamalarla da dikkat çekiyor. Dünyada en fazla silah ithal eden 46. ülke…

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatan kurtarmak… Dümen çevirmek!.. 23 Mart 2024 | 4 Okunma Dünyanın taşıyamayacağı vicdani yük… 30 Ocak 2024 | 9 Okunma Blinken dördüncü defa turlarken… 06 Ocak 2024 | 110 Okunma İsrail savaşı yaymakta kararlı!.. 04 Ocak 2024 | 151 Okunma 2024 de iyi başlamadı!.. 02 Ocak 2024 | 108 Okunma