Işık Kansu Cumhuriyet Gazetesi

Orda bir köy var

Arkadaşımız Çiğdem Toker, yurtsever şair Ahmet Kutsi Tecer’in “Orda Bir Köy VarUzakta” şiiri ile ilgili özetle şu yorumu yaptı köşesinde:  “Bir okul şarkısı...

05 Eylül 2015 | 75 okunma

Arkadaşımız Çiğdem Toker, yurtsever şair Ahmet Kutsi Tecer’in “Orda Bir Köy VarUzakta” şiiri ile ilgili özetle şu yorumu yaptı köşesinde: 
“Bir okul şarkısı öğrettilerdi bize çocukken; marş ritminde. 
‘Tral-lal-lal-lal-laaa’ diye başlar, gitmesek de görmesek de bizim olan köylerden söz ederdi. 
Gitmesek de görmesek de uzaktaki bütün köylerin bizim olacağını vaz eden bu şarkının, devlete tapınma kültürünün esaslı tuğlalarından biri olduğunu, henüz bilmiyorduk.” 
Ahmet Kutsi Tecer’in o şiiri yazış öyküsünü, olaya tanıklık eden Prof. Dr. Asım Mutlu; gazetemizin 23 Haziran 1988 tarihli sayısında yayımlanan “Eğitimimizde Tonguç ve Köy Enstitüleri” başlıklı makalesinde anlatmıştı. 
1941’de İsmail Hakkı Tonguç, Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü’nü ziyarete gider. Yanında, köy okulları ve öğretmenevlerinin tasarımlarını çizen mimar Asım Mutlu ile şair Ahmet Kutsi Tecer ve o sırada İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi olan Ceyhun Atuf Kansu da vardır. Ilgaz Dağı’nda yemek yer, bir iki köye uğrarlar. Sonrasını Asım Mutlu şöyle anlatır: 
“Ben, köy evlerinin üstü örtülü açık sofalarını gösteriyor ve binaların yalın güzelliğini dile getirmeye çalışıyordum. Otomobille giderken görünüp kaybolan köylere gözü takılan Tecer’in dudaklarından dizeler dökülmeye başlamıştı: ‘Orda bir köy var uzakta/O köy bizim köyümüzdür’ ünlü şiirini orada yazmış ve yayımladığı zaman onu bize, yol arkadaşlarına ithaf etmişti.” 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epistomolojik, Aksiyolojik Maarif Modeli 04 Mayıs 2024 | 173 Okunma IMF Defteri 27 Nisan 2024 | 72 Okunma Halk birliğini sağladı, artık oyun yok 20 Nisan 2024 | 86 Okunma Bölgedeki şiddet sarmalı 13 Nisan 2024 | 57 Okunma Şamar örnekleri 06 Nisan 2024 | 98 Okunma