Işık Kansu Cumhuriyet Gazetesi

Hangi özerklik?

HDP’nin seçim bildirgesi, “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na konulan şerhlerin kaldırılması ve ilgili ek maddelerin imzalanması” vaadini öngörüyor. HDP’nin “özerklik”ten ne...

04 Mayıs 2015 | 111 okunma

HDP’nin seçim bildirgesi, “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na konulan şerhlerin kaldırılması ve ilgili ek maddelerin imzalanması” vaadini öngörüyor.
HDP’nin “özerklik”ten ne anladığına gelince... Bildirgedeki, şu tümceden bir çıkarım yapabiliriz: [Haber görseli]
“Özerklik modellerinin ve kendi kendilerini yerinden ve yerelden yönetmelerine olanak sağlayacak demokratik yönetim biçimlerinin geliştirilmesi ve yaşam bulması için gerekli adımlar atılacak. Demokratik özerklik, halkların yönetim ve karar süreçlerine katılımının sağlanması için hayata geçirilecek.”
“Demokratik Toplum Kongresi” toplantılarında alınan kararlara da bakılırsa, HDP, “özerkliği” vergi toplamadan tutun silahlı güç oluşturmaya değin “bölgesel özerklik” olarak dillendiriyor.
Oysa, Prof. Dr. Ruşen Keleş, HDP bildirgesinde vurgu yapılan, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki “özerk”liğin “bağımsız”lık anlamına gelmediğini açık seçik dile getiriyor. Keleş’e göre, devletin yerel ve ulusal çıkarlar arasında uyum ve eşgüdüm sağlamak amacıyla yerel yönetimler üzerinde bir yönetsel denetim ve gözetim uygulamasında zorunluluk var.
AB şartı, işte uygulanacak bu gözetim ve denetimin, yalnızca karar, eylem ve işlemler üzerinde “hukuka uygunluk” yönünden olmasına olanak tanıyor. AB şartındaki “özerklik” ile HDP’nin dillendirdiği “özerklik” aynı şeyler değil. Prof. Keleş, AB şartındaki özerkliğin ne anlama geldiğini şöyle özetliyor: HDP’nin seçim bildirgesi, “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na konulanşerhlerin kaldırılması ve ilgili ek maddelerin imzalanması” vaadini öngörüyor. 
HDP’nin “özerklik”ten ne anladığına gelince... Bildirgedeki, şu tümceden bir çıkarım yapabiliriz: 

“Özerklik modellerinin ve kendi kendilerini yerinden ve yerelden yönetmelerine olanak sağlayacak demokratikyönetim biçimlerinin geliştirilmesi ve yaşam bulması için gerekli adımlar atılacak. Demokratik özerklik, halklarınyönetim ve karar süreçlerine katılımının sağlanması içinhayata geçirilecek.” 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP Anormale Yönelebilir mi? 18 Mayıs 2024 | 82 Okunma Cumhuriyet Gazetesinin Yolu 11 Mayıs 2024 | 51 Okunma Epistomolojik, Aksiyolojik Maarif Modeli 04 Mayıs 2024 | 183 Okunma IMF Defteri 27 Nisan 2024 | 78 Okunma Halk birliğini sağladı, artık oyun yok 20 Nisan 2024 | 87 Okunma