İbrahim Kiras Karar Gazetesi

Oylarımız uzun boyluya!

Seçmen davranışlarını bilimsel metotlarla araştıran birden fazla akademik disiplin var. Psikoloji, sosyoloji, sosyal psikoloji, istatistik gibi farklı bilim dallarının ilgi alanına giriyor sandığa attığımız...

21 Şubat 2019 | 4.500 okunma

Seçmen davranışlarını bilimsel metotlarla araştıran birden fazla akademik disiplin var. Psikoloji, sosyoloji, sosyal psikoloji, istatistik gibi farklı bilim dallarının ilgi alanına giriyor sandığa attığımız oy. Niçin şu adaya değil de bu adaya oy verdiğimizin rasyonel gerekçelerini araştırıyor hepsi. Sözgelimi ait olduğumuz kültürel muhitin, aileden gelen alışkanlıkların, ülkedeki ekonomik durumun, dünyadaki gelişmelerin vs... Hepsinin az ya da çok tesiri var oy tercihlerimizde.

Bu konuda en ilgi çekici tezlerden birine göre oy vereceğimiz kişilerin fiziksel özellikleri de belirleyici oluyor seçimimizde. İngiliz antropolog Robin DunbarABD’deki 2008 Başkanlık seçiminin ardından yazdığı bir makalede şunu ileri sürmüştü: “Obama’nın kazanması iki temel nedenden dolayı kaçınılmazdı: İki aday arasında daha uzun boylu olan oydu ve daha simetrik bir yüzü vardı.”

“Hiç olur mu öyle şey” diyecekler için bu tuhaf iddiayı evrimsel psikologlar “Uzay çağı evreninde Taş çağı zihniyetine sahip” olmamızla açıklıyorlar. “Zihnimiz beynin bir ürünü olduğuna ve beyin de çok hızlı evrilmediğine göre düşünüş ve hayatın deneyimlerine tepki veriş biçimimizin ister istemez çok gerilerde kalmış koşullara adaptasyonumuzu yansıttığını” söylüyorlar.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rus devlet aklı orada, Türk devlet aklı nerede? 25 Nisan 2024 | 1.098 Okunma Gözümüzün önünde yapmayın şu anayasayı 20 Nisan 2024 | 236 Okunma CHP’ye verilmiş oy ‘CHP oyu’ mu 18 Nisan 2024 | 772 Okunma ‘İsrail ticareti’ turnusol kâğıdı 13 Nisan 2024 | 400 Okunma Mağdur olan yine iktidar! 11 Nisan 2024 | 360 Okunma