İbrahim Kiras Karar Gazetesi

Mahkemeler hukuktan bağımsız mı?

Anayasa demek bütün yasaların, kararnamelerin, yönetmeliklerin, tüzüklerin ve bunların uygulanışlarının şartları ve sınırları demektir. Herkesi ve her kurumu bağlar. Zaten başka türlü düzen...

02 Kasım 2023 | 308 okunma

Anayasa demek bütün yasaların, kararnamelerin, yönetmeliklerin, tüzüklerin ve bunların uygulanışlarının şartları ve sınırları demektir. Herkesi ve her kurumu bağlar. Zaten başka türlü düzen ve intizam temin edilemez ülkede.

Anayasanın 83. maddesi “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır” diyor. Buna göre -hakkında kesinleşmiş hüküm bulunmadığı için seçime girmesinde sakınca görülmeyen - Hatay Milletvekili Can Atalay’ın mazbatasını aldığı gün serbest bırakılması gerekiyordu. Daha önce benzer olaylar yaşanmış ve anayasanın gereği yerine getirilmişti. Bu sefer bu yapılmadı. Yine anayasanın emri olmasına rağmen yargılaması da durdurulmadı. Hakkındaki hüküm seçimden sonra onaylandı.

Bunun üzerine milletvekilinin avukatları Anayasa Mahkemesine gitti. Türk yargı sistemindeki en üst karar mercii olan Yüksek Mahkeme hak ihlali hükmü verdi ve tutuklu bulunan milletvekilinin yerel mahkeme tarafından serbest bırakılmasını istedi. Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. İtiraza kapalıdır.

Behemehal uygulanmak zorundadır. Ama...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyasette her şey mümkündür 14 Mayıs 2024 | 278 Okunma Milletlerin zenginliği, milletlerin enerjisi 11 Mayıs 2024 | 84 Okunma İyi ki seçim sandığı var 07 Mayıs 2024 | 183 Okunma AK Parti’nin tüpten çıkan macunu 04 Mayıs 2024 | 1.276 Okunma Marangozlukta form eğitimde reform 02 Mayıs 2024 | 273 Okunma