İbrahim Kiras Karar Gazetesi

Cihan Harbi’nde İttihatçılar

CUMARTESİ YAZILARI Problem şu ki siyasi veya ideolojik duruşlarını nedense tarihe yansıtma ihtiyacı duyan kimileri oradaki bazı figürleri realiteyle alakasız surette yeniden yontup şekillendirmeye uğraşıyorlar. Abdülhamid...

05 Ağustos 2023 | 602 okunma

CUMARTESİ YAZILARI

Problem şu ki siyasi veya ideolojik duruşlarını nedense tarihe yansıtma ihtiyacı duyan kimileri oradaki bazı figürleri realiteyle alakasız surette yeniden yontup şekillendirmeye uğraşıyorlar. Abdülhamid öyle bir figür. Enver, Talat, Mustafa Kemal paşalar da öyle.

Yalnız bugün değil, yakın geçmişte de öyleydi. Cumhuriyet devri boyunca siyasi kavgaları ve ideolojik çekişmeleri “tarih tartışması” şeklinde idrak ettik biz. Bu meyanda İttihatçılar tarihimizin günah keçisi oldular. Çünkü en kolay hedef onlardı. Çünkü artık ortada yoklardı. Kendilerini savunacak kimse de yoktu.

Cumhuriyet devri İslamcılarının ve muhafazakâr milliyetçilerinin günah keçisi oldular, çünkü Abdülhamit efendimizi devirmişlerdi! Kemalistlerin günah keçisi oldular, çünkü yeni yönetimin eskisinden daha tercihe şayan olduğunun gösterilmesi gerekiyordu. (Bu arada potansiyel siyasi tehdit olarak görülen “İttihatçıların A kadrosunun” 1926’da mevcut muhalefetle birlikte tasfiyesini de haklı gösterecek bir anlatıya ihtiyaç vardı.)

Böylelikle, aslında patenti İtilafçılara ait olan “Alman hayranı maceracı...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara’da bir şeyler mi oluyor? 16 Mayıs 2024 | 1.703 Okunma Siyasette her şey mümkündür 14 Mayıs 2024 | 283 Okunma Milletlerin zenginliği, milletlerin enerjisi 11 Mayıs 2024 | 84 Okunma İyi ki seçim sandığı var 07 Mayıs 2024 | 183 Okunma AK Parti’nin tüpten çıkan macunu 04 Mayıs 2024 | 1.276 Okunma