Hilal Kaplan Sabah Gazetesi

AB, Yunanistan ve Doğu Akdeniz

Yunanistan'ın 7 Temmuz'da seçilen Başbakanı Miçotakis, Meclis'teki hükümet programı konuşmasında, kendisini arayıp tebrik eden ilk lider olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şöyle seslendi:

23 Temmuz 2019 | 2.798 okunma

"Cesur adımlar atacağımız ortak bir yaklaşım için Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunuyorum... Bu coğrafyada birlikte yaşıyoruz.
Gereksiz gerginlikler ve silahlanma yarışı iki ülkeyi de değerli kaynaklarından mahrum ediyor. Bunlar ülkelerimizin yararına kullanılabilir."
Savaş karşıtı olması gereken eski Yunan Başbakanı, 'radikal solcu' Çipras'ın savaşkan üslubundan sonra, 'muhafazakâr' Miçotakis'in bu çıkışı önemliydi.
Dahası, daha önce hidrokarbon kaynaklarının yönetimi konusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ortak teklifini reddeden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis ise katıldığı panelde şöyle dedi:
"Türkiye ile işbirliği tüm tarafların faydasına olur. Bölgedeki tansiyon düşürülmeli. Türkiye'ye işbirliği mesajı gönderiyoruz." Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise başka bir panelde yaptığı konuşmada, Türkiye ile deniz yetki alanlarının belirlenmesi konusunda müzakereye açık olduklarını ve Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de katkı sağlayan tarafta görmek istediklerini şöyle dile getirdi:
"Türkiye'yi bir rakip değil ortak olarak görmek isteriz. Bu açıkça herkesin arzusu."

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Roma’dan sevgilerimiz ve vergilerimizle... 20 Mayıs 2024 | 1.702 Okunma Nakba 17 Mayıs 2024 | 224 Okunma Uluslararası Aile Sempozyumu 15 Mayıs 2024 | 111 Okunma İnsanımızı nasıl koruyacağız? 14 Mayıs 2024 | 185 Okunma Euroriyakârlar 13 Mayıs 2024 | 138 Okunma