Hikmet Çetinkaya Cumhuriyet Gazetesi

‘Devlet - Tarikat...’

Tarikatlar “devlet içinde” nasıl örgütleniyorlar, özellikle üniversitelerde “şeriatçı yapılanma” hangi yollarla gerçekleşiyor? Şimdi olayın bir kez daha altını...

04 Kasım 2017 | 277 okunma

Tarikatlar “devlet içinde” nasıl örgütleniyorlar, özellikle üniversitelerde “şeriatçı yapılanma” hangi yollarla gerçekleşiyor?
Şimdi olayın bir kez daha altını çizelim. Türkiye’nin nerede olduğuna göz atalım:
Fethullahçıların Orta Asya Türk cumhuriyetlerindeki vakıf üniversitelerine, devlet olanaklarıyla yasalara aykırı olarak sağlanan bir dizi kolaylığın başladığı yıl 1993’ün Mayıs ayıdır...
O dönemde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’dir ve DYP’de başbakanlık kavgası yapılmaktadır. Fethullahçılar Tansu Çiller’i değil Köksal Toptan’ı desteklemektedir..
Şimdi gelişmeleri hep birlikte izleyelim:
Azerbaycan Kafkas Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Döğme, Çağ Öğretim İşletmeleri AŞ yetkilisi olarak 17 Mayıs 1993 tarihinde Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne bir dilekçe veriyor.
Dilekçe, “Sayın Prof. Dr. Rafet Saygılı” diye başlıyor ve herhangi bir sayı numarası olmadığından daha çok bir mektubu andırıyor. Dilekçede, EÜ Rektörü Prof. Saygılı’dan, o anda Azerbaycan Devlet Naft Akademisi’nde görevli, EÜ Mühendislik Fakültesi kadrosunda bulunan Prof. Dr. Zafer Ayvaz’ın, 1 Eylül 1993 tarihinden başlamak üzere bir yıl süreyle Kafkas Üniversitesi Rektörü olarak görevlendirilmesi isteniyor.
Buna bağlı olarak Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı F. Celilov tarafından Çağ AŞ’ye, oradan da EÜ Rektörlüğü’ne şu yazı gönderiliyor:
“... Şirketinizin temsilcisi Prof. Dr. Zafer Ayvaz, Azerbaycan’da Kafkas Üniversitesi açmak için müracaat etmiştir ve üniversiteye izin verilmiştir...”

***

Yazışmalardan da anlaşıldığı gibi Prof. Ayvaz hem Çağ AŞ’nin temsilcisi, hem Devlet Naft Akademisi öğretim üyesi, hem de EÜ öğretim üyesidir. Yani maaşını EÜ’den alan, yurtdışında geçici görevli bir öğretim üyesi, aynı zamanda özel bir şirketin yetkili temsilcisidir.
Döğme, Rektör Saygılı’ya yaptığı başvuruya, Celilov’un yazısını da ekliyor. Yani Saygılı, Prof. Dr. Ayvaz’ın özel bir şirketin yetkilisi olduğunu biliyor. Ancak nedense bu konunun üstünde hiç durmuyor. Bununla da kalmayıp, yetkili kurullarına danışmadan Döğme’nin 17.5.1993 tarihinde kendisine verdiği yazıyı “aynı gün” yanıtlayarak Döğme ile alelacele bir protokol imzalıyor. Oysa YÖK Yasası ve ilgili yönetmelikler, yönetici görevlendirmesini değil, ancak eğitim ve araştırma amaçlı öğretim üyesi değişimini içeriyor.

***

Şimdi, bir isme dikkat çekelim.
Bu kez Çağ AŞ, kendisine bağlı Kafkas Üniversitesi’nin rektörü olması için Ege Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Ali Çalışkan’ı istiyor. 25.7.1995 tarihinde Prof. Dr. Zafer Ayvaz, bağlı bulunduğu ve maaş aldığı EÜ Rektörlüğü’ne, Kafkas Üniversitesi Rektörü olarak başvuruyor.
“Kurucu şirketimiz Çağ Öğretim İşletmeleri AŞ’nin 20.7.1995 tarih ve 1995/62 sayılı yazısı ile üniversiteniz öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Çalışkan’ın 10.10.1995 tarihinden itibaren 1 yıl süre ile Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü’nü yürütmesinin uygun bulunduğu bildirilmektedir. Üniversitelerimiz arasındaki işbirliği protokolüne uygun olarak Sayın Prof. Dr. Ali Çalışkan’ın anılan tarihlerde üniversitemizde rektör olarak görevlendirilmesini arz ve rica ederim... ”

***

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aşklar ve sevinçler... 09 Eylül 2018 | 2.493 Okunma Hoşça kal hüzün... 06 Eylül 2018 | 534 Okunma Bir garip yolcu... 04 Eylül 2018 | 2.352 Okunma Sevda düşleri... 02 Eylül 2018 | 2.434 Okunma Uçarı kaçarı... 01 Eylül 2018 | 112 Okunma