Haşmet Babaoğlu Sabah Gazetesi

Hangi ‘sıra’ya girdiğine bağlı...

Pazar Sözlüğü'ne başlayalı yaklaşık yedi ay oldu. Bugün istiyorum ki, geçmişe dönüp bazı maddeleri hatırlayalım, bazılarını da gözden geçirelim, orasını burasını...

13 Ağustos 2017 | 115 okunma

Pazar Sözlüğü'ne başlayalı yaklaşık yedi ay oldu. Bugün istiyorum ki, geçmişe dönüp bazı maddeleri hatırlayalım, bazılarını da gözden geçirelim, orasını burasını gerekiyorsa düzeltelim.
ANLATMAK. Yaşamak. Dikkatinizi çekmez mi, birilerine anlatana kadar olayların içinde öylesine yuvarlanıp gidiyormuş gibiyizdir. O yüzden bize başımızdan geçenleri anlatacak birileri gerekir. Böylece hepsi "yaşanmış" olur. Fakat dünya değişiyor; artık "anlatılan" hayatlar, "fotoğraflanan" anlara dönüşüyor.
ALIŞKANLIK. Obur öğütücü. Çevresinde ne varsa yutup öğütür, güzelliği bile.
AYNA. Oradaki sahiden ben miyim? Ursula K. Guin ne güzel ve nasıl ironik biçimde anlatıyor: "Kediler ve köpekler bizden daha akıllı. Aynaya bir kere, yavruyken bakıyorlar. Çok heyecanlanıp arkasındaki yavru hayvanı yakalamak için dört dönüyorlar... Derken dank ediyor. Hile bu. Sahte. Bir daha dönüp bakmıyorlar. Kedimin gözleri aynada benimkiyle buluşuyor ama asla kendi gözlerine bakmıyor."
DERİ. Derindir. Zamana yoldaş, bedene örtü, ruha kapıdır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Haftanın notları: Budur! 04 Mayıs 2024 | 137 Okunma Eğitime dair tarihsel ve güncel masallar 03 Mayıs 2024 | 320 Okunma Geçen yüzyıla bakmak... Ama nasıl? 02 Mayıs 2024 | 344 Okunma Çocuklar bizden ne öğreniyor? 30 Nisan 2024 | 218 Okunma Soykırımı değil, kendi baş ağrılarını durdurmak istiyorlar 29 Nisan 2024 | 430 Okunma