Hakkı Öcal Milliyet Gazetesi

Suriye’de barış: Hemen şimdi

ABD dışişleri bakanı Mike Pompeo’dan bu hafta iki önemli açıklama geldi...

16 Mayıs 2019 | 1.540 okunma

Bakan önce “ABD, Suriye’deki son İran çizmesi de çekilip gidinceye kadar müttefiklerimizle ortak çabamızı sürdüreceğiz,” dedi. Sonra da elinde kabarık bir çanta ile Soçi’ye giderek, Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile görüştü ve görüşmenin açılışında Rus tarafına, “Sizinle iş birliği yapmamızın zamanı geldi,” dedi.

Bu açıklamaları tamamlayan bir diğer demeç ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan, Lavrov-Pompei görüşmesiyle eşzamanlı olarak Suriye muhalefet heyeti başkanı Nasr Hariri ile yaptığı görüşmeden sonra geldi. Çavuşoğlu, yeni Suriye Anayasasını yazacak komitenin hemen hemen belirlendiğini söyledi.

Bu komite, Astana ve Cenevre süreçlerinin birleştirileceği konferansta çalışmaya başlayacak. Komisyonun nihai şekli konusunda ABD ve AB de söz sahibi. Ama unutmayalım, Almanya ve Fransa, kuyruklarına İtalya’yı da takarak, henüz ortada fol yok-yumurta yokken, bir tek heyet üyesi belirlenmemişken, ABD’ye mektup yollayarak Rusya, İran ve Türkiye’nin belirleyeceği bir heyeti ret edeceklerini bildirmişlerdi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya artık ABD’nin arka bahçesi değil 02 Mayıs 2024 | 155 Okunma NATO bizi Rusya’dan değil ABD’den koruyor 29 Nisan 2024 | 1.127 Okunma Türkiye’nin etki alanı 25 Nisan 2024 | 1.312 Okunma ABD için ‘istikrarsızlaştırmak’ önemli 22 Nisan 2024 | 1.028 Okunma “İran Tiyatrosu” güldürmüyor 18 Nisan 2024 | 1.135 Okunma