Funda Karayel Sabah Gazetesi

Yeni medya sanatında taklit tartışmaları

Yeni medya sanat dünyası, gün geçtikçe büyüyen ve evrilen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, bu büyüme bir dizi tartışmayı da beraberinde getiriyor. Miami sanat haftasında şahit...

10 Aralık 2023 | 0 okunma

Yeni medya sanat dünyası, gün geçtikçe büyüyen ve evrilen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, bu büyüme bir dizi tartışmayı da beraberinde getiriyor.
Miami sanat haftasında şahit olduğum bir olay son zamanlarda, birçok yeni medya sanatçısı, eserlerinin diğer sanatçılar tarafından acımasızca taklit edildiği iddiaları. Bazı sanatçılar, eserlerinin benzerlerinin, hatta aynılarının, başka sanatçılar tarafından kullanıldığını öne sürüyor ve bu durumun yaratıcılıklarına zarar verdiğini söylüyorlar. Aynı veriler kullanılarak yapay zekada üretilen işler, bir sanat eserinin hangi ölçüde orijinal sayılması gerektiği konusunda yeni medya sanat dünyasında belirsizlik yaratıyor.



Konuştuğum bir yeni medya sanatçısı, sektörün en bilinen isimleri, kimse bu yolda başarıyla ilerlesin istemiyor, benim verilerimi kullanıyor, 'Benim tekniğim' diyor. Zaten hepsi aynı veriyi kullanıyor diyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eurovision paradoksu: Rusya’ya hayır İsrail’e evet! 12 Mayıs 2024 | 94 Okunma ATM Dubai’de gurur verici bir gösteri 12 Mayıs 2024 | 40 Okunma ‘Türk dizileri Dubai’de çok izleniyor’ 11 Mayıs 2024 | 120 Okunma Frieze’de rekor satışlar olsa da rakamlar geçen seneden az 05 Mayıs 2024 | 32 Okunma Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti 05 Mayıs 2024 | 89 Okunma