Fikret Bila T24

Yeni rejim tahkim edilirken demokrasi sakatlanıyor

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin rafa kaldırılması, fiilen kuvvetler birliği sistemine geçilmesi demokrasinin sakatlanmasıdır. Bu sakatlanma, sadece yasama ve yargının yürütme erkinin etkisi altına girmesi, anayasal denetim organlarının işlevsiz...

02 Ekim 2020 | 1.482 okunma

Cumhur İttifakı'nın ortağı olarak MHP lideri Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği öneriler bir süre sonra hayata geçirilmektedir. Bahçeli'nin gündeme taşıdığı taleplerin Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ın da talepleri olduğu anlaşılmaktadır

İktidar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adını verdiği rejimi tahkim ederken demokrasiyi sakatlayan adımlar atıyor.

Bunu gerçekleştirirken bir yandan bütün gücü Cumhurbaşkanı'nın elinde topluyor, diğer yandan demokratik denetim kurumlarını tek tek işlevsiz hale getiriyor.

Yeni sistemde TBMM'nin yasama ve denetleme alanı ciddi biçimde daraltıldı. Yargı denetimi de, yargı erkinin yürütmenin etkisine girmesiyle, sadece iktidarın istediği kişi ve kurumları denetleyip, onun beklediği yönde kararlar üretmeye başladı.

Üyelerini yine AK Parti iktidarının belirlediği Anayasa Mahkemesi ara sıra iktidarın beklentisi ışığında karar veren bir yüksek mahkeme olarak hedefte görünüyor.

Demokratik hukuk devletlerinde, iktidarı anayasaya uygunluk açısından denetleyen en önemli organ olan Anayasa Mahkemesi'nin de yürütme organına bağlı bir kurum haline getirilmesinin amaçlandığı anlaşılıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin komisyona bakışı 04 Ağustos 2025 | 907 Okunma CHP ön almalı 01 Ağustos 2025 | 204 Okunma CHP'nin kurucu sorumluluğu 30 Temmuz 2025 | 157 Okunma Kamu kurumlarındaki gerileme 28 Temmuz 2025 | 405 Okunma Cezasızlık kural olunca 25 Temmuz 2025 | 147 Okunma