Fehmi Koru Fehmi Koru

Seçime doğru: Yanlışlar ile doğruları birbirinden ayırt etmek zor değil, ee, öyleyse bu hal neden?

‘Waldo, sen neden burada değilsin?’ İsmet Özel’in bir kitabının adıdır. Kitaba ad olan söz, Amerika’nın önde gelen iki filozofu –Henry David Thoreau ile Ralph Waldo Emerson– arasında geçen bir...

16 Nisan 2023 | 1.064 okunma

‘Waldo, sen neden burada değilsin?’ İsmet Özel’in bir kitabının adıdır.

Kitaba ad olan söz, Amerika’nın önde gelen iki filozofu –Henry David Thoreau ile Ralph Waldo Emerson– arasında geçen bir mükalemenin bir bölümüdür. 

İkili arasındaki konuşma, söylentiye göre, 1846 yılının Temmuz ayında geçmiştir. 

Thoreau köleliğe veya Meksika ile savaşa karşı çıktığından yaşadığı eyaletin uyguladığı vergiyi protesto konusu yaparak ödememiş, o sebeple hapse düşmüştür. Waldo Emerson da dostunu cezaevinde ziyarete gitmiş ve karşı karşıya geldiklerinde David Thoreau’ya “David, neden buradasın?” sorusunu yöneltmiş olmalı.

Öyle olmalı ki, o gün bugündür, bütün özgürlükçü çevreler tarafından tekrarlanan -ve İsmet Özel’in de kitabına ad olarak seçtiği- o ünlü cümle dillerde dolaşmakta.

“Waldo sen neden burada değilsin?” cümlesi…

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin hamlelerine AK Parti’den karşı-hamle bekleyen dostumun sorusunu cevapsız bırakamadım 12 Mayıs 2024 | 1.099 Okunma Sinan Ateş suikastını azmettirenlerin hesaba çekilmesini en fazla isteyenlerdenim.. Fakat… 11 Mayıs 2024 | 2.445 Okunma ‘Normalleşme’den beklentiler karşılıksız mı kalacak? Öyle  düşünenler varsa da her siyasi hamle sonuç doğurur… 10 Mayıs 2024 | 743 Okunma CHP -Özgür Özel- AK Parti’nin eski oyun taktiğini şimdi ona karşı devreye soktu.. İlk raund CHP’nin…  09 Mayıs 2024 | 4.207 Okunma AK Parti’de esas dikkat edilmesi gereken, iktidarın saflarındaki ayrışma… 08 Mayıs 2024 | 2.541 Okunma