Fehmi Koru Fehmi Koru

Havada her gün biraz daha koyulaşan ağır bir koku var: Erken seçim kokusu…

Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (24.05.2022)'' Havada her gün biraz daha koyulaşan ağır bir koku var: Erken seçim kokusu…'' başlıklı yazısı.

24 Mayıs 2022 | 3.291 okunma

Bizlere haber vermeden gizlice seçim tarihi erkene mi alındı?

Garip geleceğini bilsem de bu soruyu birkaç zamandır kendime ve etrafıma sorup duruyorum.

Sorunun garip oluşu şuradan: Seçimin ne zaman yapılacağı yasada yer alıyor; gelecek yıl haziran ayında sandık başına gideceğiz. Yani nereden bakarsanız bakın, seçime önümüzde bir yıldan fazla bir süre bulunuyor. Seçim tarihi erkene alınabilir ama bunun iki yolu var: Ya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan durum değerlendirmesi yapıp tarihi erkene alacak ya da TBMM’de temsil edilen siyasi partiler birleşip erken seçimin tarihini belirleyecekler…

En doğru formül TBMM’nin bu konuda karar alması…

TBMM’nin karar almasıyla seçime gidildiğinde ‘Cumhur İttifakı’nın Tayyip Erdoğan’ı yeniden aday gösterme niyetinin önündeki anayasal engel ortadan kalkıyor da ondan. 

Anayasaya göre, aynı kişi üçüncü kez aday olamıyor (m. 90), ancak yine anayasa (m. 101) TBMM’nin seçim tarihini erkene alması durumunda, iki kez seçilmiş cumhurbaşkanına, yeniden aday olmanın önünü açıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü… 02 Mayıs 2024 | 124 Okunma Merakım giderildi: Devlet Bahçeli’nin gizemli sitemlerinin muhatabı, tahmin edilen adresler değilmiş… 01 Mayıs 2024 | 1.413 Okunma Merak bu ya: Erdoğan-Bahçeli 45 dakikada ne konuştu? CB Erdoğan Özgür Özel’e neden 2 Mayıs’ta randevu vermiş olabilir? 30 Nisan 2024 | 3.112 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi…  29 Nisan 2024 | 710 Okunma Daha dün bir, bugün iki.. AK Parti’nin anayasa değiştirme girişimine ilk itiraz Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi… 29 Nisan 2024 | 3.890 Okunma