Fatma Barbarosoğlu Yeni Şafak Gazetesi

Bu yazı aramızdaki Fransızlar için...

I- Cuma günü yayınlamış olduğum yazı üzerine, analiz yapmış ama dergiyi gördüğünü hiç sanmıyorum diye “söylendi” sosyal medya ortamında bir kaç kişi. Analizimi...

18 Ocak 2016 | 364 okunma

I-
Cuma günü yayınlamış olduğum yazı üzerine, analiz yapmış ama dergiyi gördüğünü hiç sanmıyorum diye “söylendi” sosyal medya ortamında bir kaç kişi.

Analizimi “kusurlu” bulanların dayanak noktası o berbat karikatürün yayınlandığı derginin tamamını göremediğim, karikatürün hangi başlık altında hangi sayfada yer aldığına hiç dikkat etmediğim üzerindendi.

Sadece karikatürü görmek yetmiyor demek ki.

Fransız karikatüriste destek verenler, karikatüristin New York Times'e vermiş olduğu görüşten pek etkilenmişler anlaşılan. Aylan Kürdi bebeğin babasının o karikatürü görünce ağladım demesinin bir önemi yok onlar için. Önemli olan karikatürün hangi başlık altında yayınlandığı.

Fransız karikatüriste destek verenlerin bakış açısını yakından görebilmek için aşağıda alıntılıyorum. Buyurun:

Nur Erten: “Charlie Hebdo karikatürüne baktım, bir de eleştiri yapanların yorumlarına baktım. Öncelikle ne yapıyoruz? İnternette bir şey görünce bahsi geçen belgenin kaynağına ulaşıyoruz. Ulaşamamış olup merak edenler, ulaşmadan yorum yapanlar için : Karikatör “La France,C'est pas ce quel l'on dit” bölümü altında verilmiş. Bu kısımda Fransa'nın geneli ne düşünüyor o anlatılıyor. Fransa'da yaşayanların mülteci ile sapıklığı nasıl amalgam haline getirdiğine, tüm kötü şeylerle birlikte mülteci olmayı nasıl bir potada erittiğine dair bir eleştiri var. Çizerin düşünüp de arkasında durup çizdiğine değil, ülkesinde görüp çizdiğine odaklanıyorsunuz. Çizeri linç etmeden öne materyali bağlamından koparmayın. Çizer faşist değil, faşizm kötü ve Riss de ülkesindeki faşistleri eleştiriyor. Tartışılacak şey Fransa'dakinin neden böyle olduğu olabilir, karikatüristin neden bunu çizdiği değil.”

II-
İslami değerlerin hiciv ve mizah malzemesi haline getirilmesine vereceğimiz tepkiler bendenizi yakından ilgilendiriyor.

Bir mümin olarak bizi rahatsız eden metinlere, sanat eserlerine verilecek en iyi karşılığın muhkem metin ve mükemmel sanat eserleri ortaya koymak olduğuna inanıyorum.

Tepkimizi ortaya koymadan önce, duygusal olarak incindiğimiz metinlerin, hangi açıdan bizi yaraladığı üzerinde durmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Cuma günü yayınladığım yazıyı kaleme almadan önce de aynı şeyi yaptım. Bir kaç kişiye önce karikatürü gösterdim. Birbirinden habersiz aynı tepkiyi gösterdi karikatüre bakmasını söylediğim kişiler. Ortak tepkinin anlamı şu: Görsel metin yalınkat bir anlam içerdiği için aynı resimde herkes aynı kabalığa tanık olur.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Almanlar et başında” 26 Nisan 2024 | 423 Okunma Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 731 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 99 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 232 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 151 Okunma