Etyen Mahçupyan Karar Gazetesi

Ekonomide yapılması gereken

Emlak kredisi faizlerinin indirilmesi için bankalara çağrı yapıldığında bazı banka yöneticileri “kredi faizlerinin düşmesi için mevduat maliyetinin azalması gerektiğini” söylemişlerdi....

30 Eylül 2016 | 856 okunma

Emlak kredisi faizlerinin indirilmesi için bankalara çağrı yapıldığında bazı banka yöneticileri “kredi faizlerinin düşmesi için mevduat maliyetinin azalması gerektiğini” söylemişlerdi. Şaşırtıcı olmayan bir biçimde bu cevap üzerinde pek fazla durulmadı. Çünkü ne dediği çok açık ve faizin bizim canımız istiyor diye inemeyeceğini ortaya koyuyor. Mevduatın maliyeti, ona ödenen faiz ve ilave masraftan oluşuyor. Masrafı sineye çekseniz bile, ödemeniz gereken faizin en az enflasyon kadar, ama gerçekçi olarak ondan birkaç puan fazla olması lazım ki tasarruf sahipleri mevduatı döviz veya altına tercih edebilsin.

***

Eğer hükümet bu basit gerçeğin farkındaysa, faizlerin nasıl inebileceğini de biliyor olmalı. Türkiye’de kredi faizleri tabi ki tek rakamlı sayılara inebilir. Ancak tasarruf sahibine verilecek kar ile bu operasyonu uzun vadede götürmek için gereken ek maliyeti düşünürsek, tek çıkış yolu enflasyonun yüzde 5 olması. Aslında bunu deflasyonist maliye ve para politikaları ile yani piyasaları daraltarak gerçekleştirmek belki mümkün. Ancak o zaman da büyüme durur… Dolayısıyla asıl soru şu: Acaba büyümeyi yüzde 5’in üzerinde, enflasyonu ise yüzde 5’in altında tutabilecek ve ekonomiyi kalıcı ve istikrarlı bir yapıya oturtabilecek strateji var mı?

Eğer böyle bir strateji mümkün değilse, hedefleriniz arasında bir tercih yapmak, birisinden daha fazla fedakarlık etmek durumundasınız. Nitekim bugün Türkiye de onu yapıyor. Enflasyonun indirilmesi hedefini Merkez Bankası’na yüklerken aslında onu ikincil de kılıyor. Hükümetin bütün enerjisi ise büyümeyi olabildiğince ‘ayakta’ tutmak üzerine yoğunlaşıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şu malum ‘bilge kral’ meselesi 24 Haziran 2018 | 5.330 Okunma Yeni bir nefes için… 22 Haziran 2018 | 2.662 Okunma Halledilemeyen bir travma olarak... 21 Haziran 2018 | 1.451 Okunma Büyüme fetişi 19 Haziran 2018 | 1.278 Okunma Dönüşü gözükmeyen yolda… 17 Haziran 2018 | 6.188 Okunma