Erdal Atabek Cumhuriyet Gazetesi

Ezberle Yaşamak...

Ezberle yaşamak, kendisine ezberletilen bilgilerle yaşamak demektir. Düşünmeden, sorgulamadan, her türlü kuşkudan uzak bilgi kalıplarıyla yaşamak, elbette rahattır. Aklını kurcalayan hiçbir sorusu olmadan...

30 Mart 2015 | 107 okunma

Ezberle yaşamak, kendisine ezberletilen bilgilerle yaşamak demektir.
Düşünmeden, sorgulamadan, her türlü kuşkudan uzak bilgi kalıplarıyla yaşamak, elbette rahattır. Aklını kurcalayan hiçbir sorusu olmadan, yaşamını önceden verilmiş yanıtlarla sürdürmek insana kolay gelir. Böyle yaşayan milyonlar, hatta milyarlar küreselleşmiş dünyanın yönetilen sürüleridir.
İnsan toplumunu hayvan sürülerinden ayıran nitelik, insanın düşünme yetisidir. Düşünme yetisi, ezber bilgileri sorgular, içgüdüleri kontrol altına alır. Düşünme yetisini kullanmayan insan toplulukları, koyun sürüleri gibi, çakal grupları gibi, kimi zaman akılsız itaatçiler, kimi zaman da içgüdüsel saldırganlar olurlar.
Bir topluluğu ‘uygar insanlar toplumu’ yapmak da ‘ilkel itaat sürüleri’ yapmak da toplum mühendisliğinin programları içindedir.
‘Aydınlanma ve Rönesans kültürü’, insanın yaşamını özgür akıl ve özgür insan iradesi üzerine inşa etmek amacına yönelik bir büyük devrimdi. Bu devrimin üç büyük hedefi vardır:

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çalınan gelecek!... 29 Nisan 2024 | 65 Okunma Istakozun intikamı! 22 Nisan 2024 | 192 Okunma Başarının psikolojisi... 15 Nisan 2024 | 121 Okunma Özeleştiri?... 08 Nisan 2024 | 103 Okunma Kaderinizi seçtiniz mi?... 01 Nisan 2024 | 268 Okunma