Emre Kongar Cumhuriyet Gazetesi

Kürt sorununda konjonktür ve temel açmazlar III

AKP’nin tutarsız, birbirine 180 derece ters ve yanlış politikalarla iyice içinden çıkılmaz hale getirdiği Kürt sorununun temel çelişkileri nasıl aşılabilir?  Bir başka...

07 Şubat 2016 | 1.934 okunma

AKP’nin tutarsız, birbirine 180 derece ters ve yanlış politikalarla iyice içinden çıkılmaz hale getirdiği Kürt sorununun temel çelişkileri nasıl aşılabilir? 
Bir başka deyişle, AKP bu yanlışları yapmasaydı bile varlığını sürdürecek olan Kürt sorunu nasıl çözülebilir? 
Bu sorunun yanıtını önce, cuma günü sözünü ettiğim Murat Somer’in “Milada Dönüş” adlı kitabındaki öneriler üzerinden arayacağım. 
Daha sonra genel bazı değerlendirmeler de yapacağım.

***

Somer, birinci çelişki olan kimlik konusunda, Türk ve Kürt kimlikleri ile ilgili sorunların iç içe geçtiğini şu şekilde belirliyor: 
1) Ortak Kimlik İkilemi: 
“Kürt Kimliği Meselesi: Yasal-kurumsal, sosyal ve siyasal reformlarla Kürtlerin kendi kimliklerinin toplumsal ve siyasal yaşamda özgürce yaşanabildiğini, makbul ve eşit bir kimlik olarak kabul gördüğünü ve güvencede olduğunu kabul etme ihtiyacı.” 
“Ortak Kimlik ve Türk Kimliği Meselesi: Kürt kimliği meselesi reformlarla çözülürken Türkiye’deki ortak kimliklerin zayıflamaması ve Türklerin de kendi kimliklerininaşınmasından endişe duymamaları.” 
Somer bu sorunun çözümünü zorlaştıran öğeleri uzun uzun çözümlediktensonra, Türk ve Kürt kimliklerinin birbiriyle alt-üst gibi hiyerarşik değil, eşitlikçi bir statüde tanınmalarının sorunu çözebileceğine işaret ediyor... 
“Çözümün farklı grupların aynı ad ve içerikle benimsemesi dayatılmayan -yani Türklerin Türklük, Kürtlerin Türkiyelilik adıyla içselleştirebileceği- ve diğer kimliklerle bir hiyerarşi ilişkisi içinde görülmeyen ortak bir millî kimliğin savunulmasındaolduğunu düşünüyorum. (s.32)

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
19 Mayıs 1919, 19 Mayıs 2024: Millet Saray’a karşı 19 Mayıs 2024 | 140 Okunma Hesaplaşmalar gölgesinde Kobani kararları 17 Mayıs 2024 | 360 Okunma Yeni anayasanın ipuçları 16 Mayıs 2024 | 208 Okunma ‘Yağmayı gizli yapın’ paketi 14 Mayıs 2024 | 433 Okunma Yumuşama ve normalleşme ortamı(!) 12 Mayıs 2024 | 160 Okunma