Emre Aköz Sabah Gazetesi

Acemiler için çağdaş sanat sözlüğü

Hafta içinde fark ettim ki insanlar aslında çağdaş sanata ilişkin birçok terimi bilmiyor. İşte olaya giriş mahiyetinde mütevazı ve iğneli bir sözlük. Aktivist: Toplumsal veya siyasal bir sorunu dert edinen...

17 Eylül 2017 | 120 okunma

Hafta içinde fark ettim ki insanlar aslında çağdaş sanata ilişkin birçok terimi bilmiyor. İşte olaya giriş mahiyetinde mütevazı ve iğneli bir sözlük.
Aktivist: Toplumsal veya siyasal bir sorunu dert edinen sanatçı. Meseleyi her platformda dile getirir. Şu sıralar eserleri Sabancı Müzesi'nde sergilenen Ai Weiwei, Çin hükümetinin baskıcı politikalarını eleştiren bir aktivisttir.
Bienal: (Bi+Annual) İki yılda bir yapılan sanat etkinliği. Üç yılda bir yapılırsa "trienal" diyoruz. Almanya'da düzenlenen modern sanat etkinliği Documenta gibi beş yılda bir yapılan da var. Onun Frenkçesi: "Quinquennale".
Contemporary: İngilizce "çağdaş" demek. Sanat aleminde, cümlenin gelişine göre "çağdaş sanat" veya "çağdaş sanat fuarı/etkinliği" yerine de kullanılıyor. Zor telaffuz edilen bir kelime olması nedeniyle de çağdaş sanat erbabınca tercih edilir.
Çağdaş sanat: Modern sanattan sonra gelen, 1960'lardan sonra serpilmiş sanat. Kullandığı malzemeden anlatım biçimine, genellikle izleyiciyi şaşırtmayı ve düşündürmeyi amaçlar. Aklınıza gelecek her şeyi (örneğin çöpler) malzeme olarak kullanabilir.
Güncel sanat: Aktüel ve acil meselelerle ilgilenen, siyasi-ideolojik yönü ağır basan, insanları sarsıp "Uyansana" diyen sanat. En tanınmış yerli sanatçı Halil Altındere'dir.
İkonik: Hıristiyanlıkla ilgili önemli olayları anlata...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma