Doğan Hızlan Hürriyet Gazetesi

Mutfağa meraklıysanız bu sözlüğü alın

Hürriyet yazarı Doğan Hızlan bu hafta 'Mutfağa meraklıysanız bu sözlüğü alın' başlıklı yazısını kaleme aldı.

28 Kasım 2023 | 101 okunma

PRISCILLA MARY IŞIN’ın ‘Osmanlı Mutfak Sözlüğü’  kime adanmış:

“Eşim, insan dostum Yücel Dağlı’nın anısına.”

Uzun bir teşekkür listesi var.

Giriş, Prof. Dr. Süheyl Ünver’in sözüyle başlıyor:

“Mutfak deyip geçmemeli.”

Tıp doktoru Prof. Dr. Süheyl Ünver (1898-1986) Türkiye’nin ilk tıp tarihi enstitüsü ve ilk tıp tarihi ve deontoloji kürsüsünü kuran kişi olarak tanınmaktan başka, Türk kültürü ve sanatının her yönüyle ilgili eserler yayımlayan, önemini anlayan ve bu alanda araştırma yapan ilk kişi olarak hatırlanıyor.

Osmanlı mutfak kültürü ile ilgilenenlerin çoğu gibi ilk bilgilerime Prof. Dr. Süheyl Ünver’in ‘Tarihte 50 Türk Yemeği’ ve ‘Fatih Devri Yemekleri’ atlı kitabı öncülük etti.

- Kullanılan Kaynaklar

- Kapsam

- Etimoloji

- Sonuç

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sinemanın hayatımızdaki yeri 05 Aralık 2025 | 56 Okunma Her mektuba cevap alınamaz 02 Aralık 2025 | 31 Okunma Vivaldi’nin kuşları yüzde 15 azalmış 30 Kasım 2025 | 23 Okunma Niçin, neden okuyoruz 27 Kasım 2025 | 211 Okunma Polisiye eserleri sevenlerin dergisi 25 Kasım 2025 | 149 Okunma