Doğan Hızlan Hürriyet Gazetesi

İlk edebiyat anketi

Midhat Cemal Kuntay, 1909’dan itibaren dönemin tanınmış yazarlarına, edebi kimliklerini kendilerinden öğrenmek amacıyla birer anket formu gönderir. İşte o yazarların cevapları şimdi bir kitap...

18 Ağustos 2018 | 94 okunma

Midhat Cemal Kuntay, 1909’dan itibaren dönemin tanınmış yazarlarına, edebi kimliklerini kendilerinden öğrenmek amacıyla birer anket formu gönderir. İşte o yazarların cevapları şimdi bir kitap oldu.

Edebiyatçılarla yapılan söyleşilerin en önemli özelliği, yanıtlardan esere doğru yeni yolculuklar yapma imkânı vermesidir. Yeni bir kitap çıktığında edebiyatçılara hemen sorular yöneltilir, yanıtları okura iletilir.
Handan İnci’nin hazırladığı kitap, bize tanınmış yazarların dünyasına açılan yeni kapılar aralıyor. Geçmişten bugüne aktarılan bilgiler, bir yazar tipinin çizilmesi konusunda da ipuçları veriyor.
Kitabın kapağını okuyalım: Tahkikat-ı Edebiye - İlk Edebiyat Anketi: Midhat Cemal Kuntay Soruyor, Devrin Yazarları Cevaplıyor (Everest Yayınları, Keşif Dizisi).
Kuntay’la tanıştım
Midhat Cemal Kuntay’la tanıştım. Lisede ‘Namık Kemal Günü’ düzenlemiştik; ben onun bütün eserlerini okuyarak, annemin aracılığıyla, noterlik yaptığı mekâna gittim. Namık Kemal kitaplarını okumuştum. Aksaray Halkevi’nde yapılan güne gelmiş, konuşmamı da dinlemişti.
Handan İnci, ‘Sunuş’ta kitabın özelliğini yazmış: “Türk edebiyatında yazara yöneltilmiş sorulardan oluşan anket/soruşturma/röportaj türü çalışmaların ilk örneği olarak Ruşen Eşref Ünaydın’ın 1918’de yayımladığı ‘Diyorlar ki’ kitabı gösteriliyor. Oysa ondan çok daha önce yola çıkan biri var. Midhat Cemal Kuntay, 1909’dan itibaren dönemin tanınmış yazarlarına edebî kimliklerini kendilerinden öğrenmek amacıyla birer anket formu gönderir. Ancak her nedense yayımlamak için 1919’a kadar bekler.”
İnci, daha sonraki satırlarda ‘nedense’yi açıklıyor. Aynı odada görev yaptığı Prof. Dr. Abdullah Uçman’a gönderilen Rıza Tevfik Bölükbaşı terekesinde, anket sorularının listesi çıkar. Biz de kitabını hazırlarken, Celâl Sılay’...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhuriyet’in Kültür Politikası ve Sanat 03 Mayıs 2024 | 75 Okunma Yemek ve Kültür 30 Nisan 2024 | 110 Okunma Kitabın başkenti Eskişehir 28 Nisan 2024 | 44 Okunma Zeytinburnu Mozaik Müzesi 25 Nisan 2024 | 36 Okunma Yemekle siyasi dönem arasındaki bağlantı 23 Nisan 2024 | 43 Okunma