Doğan Hızlan Hürriyet Gazetesi

Bir edebiyat müzemiz yok

ÖZEL müzelerin açılmasıyla, gerek Türk gerek yabancı birçok ustanın eserlerini görme imkânını bulduk. Türk ziyaretçisi de bu sergiler aracılığıyla, dünyanın en önemli ressam...

22 Mayıs 2018 | 69 okunma

ÖZEL müzelerin açılmasıyla, gerek Türk gerek yabancı birçok ustanın eserlerini görme imkânını bulduk. Türk ziyaretçisi de bu sergiler aracılığıyla, dünyanın en önemli ressam ve heykeltıraşlarını tanıdı.

Kişilerin yanı sıra akımları, onların öncülerini tanıtan sergiler için kapsamlı kataloglar yayımlandı.

Eski ustalarla birlikte kavramsal sanata değin sergiler de açıldı.

Bu müzelerde etkinlikler düzenlendi, söyleşiler yapıldı, filmler gösterildi, konserler verildi. Çeşitli sanat türlerini yaşatan mekânlar oldu müzelerimiz, özellikle özel müzelerimiz.

Ne yazık ki, İstanbul’da bir edebiyat/edebiyatçı müzesi yok. Belediyeler zaman zaman bir ressamın, heykeltıraşın, sanatçının kişisel eşyasını, gündelik yaşamında kullandıklarını sergiliyorlar ama sergi bittikten sonra bir depoda çürümeye terk ediliyor.

Oysa edebiyat müzesi, bir yazarın, şairin yazdıklarıyla yaşadıkları arasındaki köprüyü kuran yanıyla önem taşır. İstanbul’da, edebiyatçı müzesi olarak Tevfik Fikret, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Sait Faik Abasıyanık, Orhan Kemal müzeleri gösterilebilir. Bunlar da kişisel birer müzedir, kendi evlerinde açılmıştır.

Oysa dünyanın sayılı kitap fuarlarında ‘onur ülkesi’ seçilen Avrupa ülkelerinin en dikkati ve ilgiyi çeken sergisi, edebiyat müzelerinden alınan eşyadır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kitabın başkenti Eskişehir 28 Nisan 2024 | 43 Okunma Zeytinburnu Mozaik Müzesi 25 Nisan 2024 | 35 Okunma Yemekle siyasi dönem arasındaki bağlantı 23 Nisan 2024 | 43 Okunma Andante’nin çağrıştırdıkları 21 Nisan 2024 | 29 Okunma Yapı Kredi’de önemli bir sergi: Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi 19 Nisan 2024 | 55 Okunma