Doğan Hızlan Hürriyet Gazetesi

‘Benim büyük aşkım Mozart’

Müzisyenlerin provalarında bulunmaktan çok hoşlanırım. Konserden önceki durumlarını, davranışlarını izlemenin, kuliste bulunmanın ayrı bir zevki vardır.

05 Aralık 2021 | 126 okunma

Müzisyenlerin provalarında bulunmaktan çok hoşlanırım. Konserden önceki durumlarını, davranışlarını izlemenin, kuliste bulunmanın ayrı bir zevki vardır.

Bazı kayıtlarda, provalarda söylenenler de yer alır, o da bir müzik sever için ayrı yorum belgesidir.

- Ünlü orkestra şefi Karl Böhm (1894 – 1981), Mozart senfonilerinden birini yönetirken, çalışmaya ara verildiğinde bakın ne diyor?

“Benim büyük aşkım Mozart.”

Bu konuşma dinleyiciye de ulaştırılıyor.

- Ünlü piyanist Vladimir Aşkenazi, İKSV’nin Müzik Festivali’ne gelmişti. İKSV’deki dostlarımın müsaadesiyle onun provasına gittim.

Rahatsız etmeyeyim diye eski AKM’nin en üstündeki bir koltukta oturdum. Aşkenazi’den, belleğim beni yanıltmıyorsa, Chopin’in bir parçasını dinledim.

Akşam da gene salondaydım. Dinleyicilerin de bulunduğu konserde, yalnız başıma aldığım tadı alamadım, belki de yalnız dinlemenin bir aldatmacasıydı.

- Harbiye’deki radyo evinde kitap/edebiyat programı yapıyordum. O zaman Türk müziği konserlerinin çoğu da canlı yayımlanırdı.

Solist Mualla Mukadder Atakan’dı (1924 – 1997).


Atakan’ın söylediği şarkı, sözü ve müziği Arif Sami Toker’e ait olan ‘Talihin Elinde Oyuncak Oldum’du.

Kanuni Hüsnü Anıl, icralar üzerine solistle konuşuyordu, çekim öncesindeki şakalar, anılar benim hafızamda yer etti.

....

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sinemanın hayatımızdaki yeri 05 Aralık 2025 | 56 Okunma Her mektuba cevap alınamaz 02 Aralık 2025 | 31 Okunma Vivaldi’nin kuşları yüzde 15 azalmış 30 Kasım 2025 | 23 Okunma Niçin, neden okuyoruz 27 Kasım 2025 | 211 Okunma Polisiye eserleri sevenlerin dergisi 25 Kasım 2025 | 149 Okunma