Çiğdem Toker Sözcü Gazetesi

İstisnanın krallığı

Meraklısı bilir: Ülkeyi yöneten bazı kurumlar ile bazı konular Kamu İhale Kanunu’na (KİK) tabi değildir. Siyasi iktidarlar, birbirine benzemez nedenlerle  özel önem verdikleri bazı ihaleleri “istisna”...

06 Şubat 2019 | 298 okunma

Meraklısı bilir: Ülkeyi yöneten bazı kurumlar ile bazı konular Kamu İhale Kanunu’na (KİK) tabi değildir.
Siyasi iktidarlar, birbirine benzemez nedenlerle  özel önem verdikleri bazı ihaleleri “istisna” kapsamına alır. “İstisna”, devletin bir kurumunun halkın parasıyla mal ve hizmet alırken, yol, köprü, bina vs yaptırırken, ihale yasasındaki sıkı kurallara bağlı olmaması anlamına gelir.
KİK 2002 başında, yani AKP öncesindeki “istikrarsız” koalisyon döneminde çıktı. İlk metinde “istisnalar” altı adetti. Alfabenin f harfine kadar. 16 yıllık AKP iktidarı boyunca harfler y’ye kadar uzadı. Değerli okurlar, yakın zaman önce, son torba yasayla -z- harfine gelindiğini paylaştığımı anımsayabilir.
Peki bu hatırlatmayı niye yapıyorum?
Dünkü Resmi Gazete’de bir Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Karar KİK’teki istisna listesinin -y- harfine atıfta bulunuyor.
-y- istisnası “Cumhurbaşkanı’na bağlı olarak kurulan ofisler ve başkanlıkların; Türkiye’nin tanıtımı, ülkedeki yatırımların yahut finans kaynaklarının artırılması veya dijital dönüşüm ve teknolojik gelişimin sağlanması amacıyla yapacakları mal ve hizmet alımları”ndan söz ediyor. BULMACA ÇÖZER GİBİ İşte bu son Cumhurbaşkanı kararı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca yapacağı ihalelerdeki usul ve esasları belirlemiş. (Bu ihalelerin “Türkiye’nin tanıtımı kapsamında yürüteceği faaliyetler ile dijital dönüşüm ve teknolojik gelişiminn sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek faaliyete ilişkin” olduğu belirtilmiş.)
Yayımlanan usul ve esaslar, “Demek ki partili cumhurbaşkanlığı sisteminde idare hukuku böyle bir şeymiş” dedirtiyor. Zira bir kanuna tabi olmamak için var edilen bir istisnanın nasıl işletileceğini anlatmaya yarayan bu metin, tam 63 maddeden oluşuyor.
Kamu İhale Kanunu’nun kendisi ise 68 madde.
Görünüşte, Cumhurbaşkanlığı...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 225 Okunma