Çiğdem Toker Sözcü Gazetesi

EPDK, Akfel’e o hassas izni nasıl verdi?

Kanadalı madencilik şirketi Alamos Gold’un Çanakkale Kirazlı’da yüzbinlerce ağacı kestikten sonra uluslar arası tahkime gittiğini biliyoruz. Enerji Bakanlığı ruhsat süresini uzatmadığı için...

20 Eylül 2021 | 191 okunma

Kanadalı madencilik şirketi Alamos Gold’un Çanakkale Kirazlı’da yüzbinlerce ağacı kestikten sonra uluslar arası tahkime gittiğini biliyoruz. Enerji Bakanlığı ruhsat süresini uzatmadığı için, şirket Türkiye’den 1 milyar dolar talep ediyor. Başvurunun görüldüğü ICSID’de (Internatio­nal Centre for Settlement of Investment Disputes/Yatırım Uyuşmazlık­larının Uluslararası Çözüm Merkezi) hakem atandığını da duyurmuştuk.

★★★

Sürekli okurlarımız, Alamos Gold’un tahkim başvurusundaki “ince” taktiği anlatıp sorduğumuzu hatırlayacaktır. Şirketin Türkiye’de kurduğu Doğu Biga A.Ş.’nin asıl sermaye­darı, Kanada merkezli Alamos Gold olmasına karşın, daha sonra bu sahiplik Hollanda’da kurulmuş bir iştirak olan Hollanda merkezli Alamos Gold’a geçmişti. Tahkim başvurusunu yapan da işte o Hollanda merkezli şirketti. (Bu başvuruya, Türkiye ile Hollanda arasındaki ikili anlaşma imkan veriyordu.)

Üç-dört kez sorduğum şu soruya bakanlıktan yanıt gelmedi: Bu izinlerde imzası olan Türkiye’deki yetkililer, böyle bir değişikliğe ne­den ve hangi gerekçelerle onay verdi?

AKFEL TAHKİMİNDEKİ İNCELİK

Tarafları ve konusu farklı...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 364 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 264 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 390 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 226 Okunma