Çetiner Çetin Habertürk Gazetesi

PYD, Güney Kıbrıs'ta temsilcilik açma yolunda…

Habertürk Gazetesi Yazarı Çetiner Çetin'in bugünkü (19.01.2022)''PYD, Güney Kıbrıs'ta temsilcilik açma yolunda…'' başlıklı yazısı.

19 Ocak 2022 | 226 okunma

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) terör örgütü PKK seviciliğini iyi biliriz ancak bu sefer Rum yönetimi bir adım ileri giderek örgütün Suriye kolu PYD’ye Kıbrıs’ta temsilcilik kurduruyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu hamlesi tahrikkar ve Akdeniz’de barışa hizmet etmeyecektir… Rum Yönetimi’nin buna nasıl cesaret edebildiğini Atina’daki diplomatik kaynaklar üzerinden araştırdım. Konudan haberimin olmasını şaşkınlıkla karşıladılar, olayın gizlik içinde yürütüldüğünü savundular.

Görüştüğüm Yunanistanlı diplomatik kaynaklar, temsilcilik açılmasına yönelik girişimin; 1998’den bu yana PKK’nın Kıbrıs Rum Kesimindeki organizasyon ve faaliyetlerini yöneten, Yunan istihbaratı ile yakın ilişkileri olduğu bilinen Hristos Yakov, Eleni Theoharus, Kostis Evstathiu ve Yorgos Perdikis’in öncülüğünde başlatıldığını kaydettiler. Adı geçen şahısların örgütle bağları oldukça grift.

Bu dört Rum milliyetçisi öncülüğünde, 12 Ocak tarihinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İçişleri Bakanlığı'na PYD temsilciliğinin açılması için başvuru yapılmış, gerekli izinler 24 saat geçmeden onaylanmış. Bu da Atina ve Rum Kesimi güvenlik bürokrasisinin temsilcilik girişimden önceden haberdar olduğunu düşündürüyor. Bir kilise derneği bile açmaya kalksanız güvenlik bariyeri ve araştırması sürecinden geçersiniz. Ancak görünen o ki PYD/PKK Kıbrıs Rum Kesimi için bir tehdit oluşturmuyor, başvuruları bir gün sonra onaylanıyor.

Temsilcilik görevine 2009’dan bu yana Rum Kesimi'nde yaşayan ve örgütün illegal ilişkilerini yöneten Çerkez Korkmaz getiriliyor. 2013’te resmen oturum izni alan Korkmaz Theofilos Kürdistan Kültür Merkezi'nde örgüt adına faaliyetler yürütüyordu.

Temsilcilik ilk toplantısını geçtiğimiz hafta yapıyor. Bu toplantıda konuşma yapan Çerkez Korkmaz, 1994'te öldürülen, Kıbrıs Rum Kesimi ile PKK arasında kurulan sözde "dayanışma komitesi"nin başkanı ve Rum Enformasyon Dairesi görevlisi istihbaratçı Theofilos Georgiadis'e övgüler yağdırıyor. Kendilerine verdiği ilhamdan bahsediyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Acil ihtiyaç listesi: Somut politikalar 22 Mayıs 2023 | 169 Okunma Şimdi anketörler düşünsün… 16 Mayıs 2023 | 261 Okunma 14 Mayıs seçim anatomisi 08 Mayıs 2023 | 424 Okunma Sudan'ın Hal-i Pür Melali 29 Nisan 2023 | 224 Okunma Hataylı Zeynep'in bayramlık pembe ayakkabıları… 22 Nisan 2023 | 152 Okunma