Cemil Ertem Akşam Gazetesi

'En kötü iyi'ye razı olmayın, oyunu bozun!

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanı, Meclis’te en çok milletvekiline sahip partinin genel başkanı olarak, hükümeti kurmakla görevlendirdi.  Sizce hükümeti kurma “oyunları” nasıl...

10 Temmuz 2015 | 114 okunma

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanı, Meclis’te en çok milletvekiline sahip partinin genel başkanı olarak, hükümeti kurmakla görevlendirdi. 

Sizce hükümeti kurma “oyunları” nasıl başlayacak ve bitecek. Burada gerçekten partiler, Türkiye’nin içinde bulunduğumuz yüzyılı kapsayan çıkarlarını dolayısıyla hepimizin, çocuklarımızın refahını öne çıkartan vizyonla mı koalisyon pazarlığı yapacaklar yoksa bu, kısa vadeli bir siyasi ve ekonomik rant kavgası mı olacak. Daha önceki koalisyon pazarlıkları ve koalisyon hükümetleri bize bu konuda çok umut vermiyor.  

Nash Dengesi...

Ancak yine de umutlu olmakta fayda var. Tabii var olan durumu geçici bir kriz hali olarak tarif edersek, böyle kriz dönemlerinde elinizin altındaki seçenekler azdır. Ya da seçenekler karşınızdakilerin davranışı ile sınırlıdır. Bu durumda, amaçladığınızı değil ama en az kaybedeceğiniz seçeneği seçmeye çalışırsınız. Ancak, kazanmayı değil de, en az kaybetmeyi seçmek, oyunun içindekiler için (burada partiler) tercih edilebilir olabilir ama toplum için kesinlikle tercih edilebilir bir durum değil, nihai olarak büyük bir kayıptır. Eğer, dünyanın ve Türkiye’nin bu şartlarında bir koalisyon kurulursa bu, yalnız bu koalisyonu kuran partilerin başındakilerin kazanacağı ama uzun vadede hepimizin kaybedeceği geçici bir denge halidir. Bu durum şu ünlü “oyun teorisinde” Nash Dengesi diye de bilinir. Şöyle bir örnekle devam edelim. 

Eşini, arkadaşını harcamak...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonominin geleceğini simgeler anlatır! 31 Ekim 2018 | 5.210 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... (2) 25 Ekim 2018 | 5.322 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... 24 Ekim 2018 | 4.575 Okunma Sorunlar, tespitler ve çözümler... 18 Ekim 2018 | 5.618 Okunma Ekonomi politikasında ‘popülizm’ nedir, ne değildir? 17 Ekim 2018 | 3.769 Okunma