Cem Küçük Türkiye Gazetesi

Yeni bir muhafazakâr anlayış lazım

1974’te Watergate skandalıyla Richard Nixon Başkanlık’tan olunca Amerikan muhafazakârları arasında büyük bir hüzün oluştu. Öfkesiyle meşhur Nixon yenilmiş ve Cumhuriyetçilerin en seçkin üyesi koltuğundan gitmişti.

19 Temmuz 2019 | 4.237 okunma
Amerika’daki muhafazakârlar o zaman liberal medyanın bu ayrılıkta büyük rolü oynadığını düşünüyorlardı. Nasıl toparlarız arayışına girdiler. 
1976 seçimlerini Jimmy Carter kazanınca üzüntüleri daha da arttı. İşte o tarihlerde muhafazakâr fikir önderleri bir araya geldiler. Başta bira üreticisi, zengin iş adamı Joseph Coors öncülüğünde yeni bir muhafazakâr düşünce belirlediler. Hem medyaya sahip olmak hem de Ronald Reagan’ı iktidara taşımak niyetindeydiler. Özelleştirme kavramını ortaya attılar. 1980 seçimlerinde Reagan Reagan “Make America Great Again” (Amerika'yı Yeniden Muhteşem Kıl) sloganıyla iktidara geldi. 8 sene görev yaptı, yardımcısı George Walker Bush da 4 yıl iktidarda kaldı. Muhafazakârlar 12 yıl iktidarı ellerinde tutmuşlardı.
Sonra Demokrat Clinton, Cumhuriyetçi oğul Bush ve Demokrat Barack Obama iktidar oldular. Ancak 1992 sonrası Cumhuriyetçiler slogan ve argüman bulmakta zorlandılar. İşte o zaman 1970’lerin ortalarından beri akıllarında olan Cumhuriyetçi bir televizyon fikrine asıldılar. Orada da devreye Roger Ailes girdi. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özgür Özel, Manavgat’taki yolsuzluğa ne diyeceksiniz? 05 Aralık 2025 | 769 Okunma Ne kadar çok dolandırıcılık vakası oluyor!.. 03 Aralık 2025 | 592 Okunma Gazetecilik ayrıcalıklı meslek değildir 01 Aralık 2025 | 797 Okunma Siz ne zaman öz eleştiri yapacaksınız? 28 Kasım 2025 | 1.219 Okunma Lüks tüketen çok ödeyecek, ihtiyacı kadar tüketen değil... 26 Kasım 2025 | 583 Okunma