Cem Kılıç Milliyet Gazetesi

Mazeretsiz izinde dürüstlük kriteri

Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç’ın bugünkü (07.02.2022)’’ Mazeretsiz izinde dürüstlük kriteri ‘’ başlıklı yazısı.

07 Şubat 2022 | 178 okunma

Yargıtay, kanunda tanımlanan şekilde bir mazeret olmasa da dürüstlük kuralı gereği mazeret sayılabilecek durumlarda işçinin yaptığı devamsızlığın mazeretsiz devamsızlık sayılamayacağını, buna bağlı derhal fesih uygulanamayacağını karara bağladı.

Yıllık izin hakkı işçinin yıllık bazda kesintisiz belirli bir süre dinlendirilmesi amacıyla getirilmiş bir haktır. Her ne kadar kanunda sonradan yapılan değişiklik ile bir parçası on günden az olmamak üzere istenilen parçaya bölünebilme imkanı getirilmiş olsa da yıllık iznin temel amacı işçinin yıllık bazda dinlendirilmesi olduğundan tatil amaçlı kullandırılması gerekmektedir. Bununla birlikte hayat içinde herkesin farklı nedenlere ve mazeretlere dayalı izin kullanma ihtiyacı doğabilmektedir. Bu neden ve mazeretlerden bir kısmı kanun içinde yer almakta ve işçinin doğrudan hakkı olarak tanımlanmaktadır. Kanunda belirtilen mazeret izinleri, işçinin kendinden, ailesinden veya çevresinden kaynaklanan bazı durumlarda, işçinin işverenden onay almaksızın izin kullanabilmesinin yolunu açmaktadır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İşveren imkânıyla yan iş mümkün mü? 29 Nisan 2024 | 59 Okunma İklim değişikliği işte ‘büyük risk’ 26 Nisan 2024 | 64 Okunma Geride kalanlara aylık bağlanması 22 Nisan 2024 | 149 Okunma Gemiadamları ve yılık izinleri 20 Nisan 2024 | 81 Okunma Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır? 15 Nisan 2024 | 139 Okunma