Cem Kılıç Milliyet Gazetesi

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatındaki yenilikler

Geçtiğimiz haftalarda iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli düzenlemelerin yer aldığı iki yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bunlardan...

06 Haziran 2018 | 92 okunma
Geçtiğimiz haftalarda iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli düzenlemelerin yer aldığı iki yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bunlardan ilki, Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve diğeri de İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Her iki yönetmeliğin adından da anlaşılacağı üzere, mevcut yönetmeliklerde değişiklik yapılması ve yeni düzenlemelere gidilmesi söz konusu. Bugünkü yazımda, bu değişiklikler üzerinde durmaya çalışacağım.
 
Uzaktan eğitim yapılabilecek
 
Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yapılan değişiklerin en önemli etkisi, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin uzaktan verilebilmesiyle ilgili şartların değişmiş olması. Bu açıdan, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri uzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleştiriliyorsa, eğitimlerin yönetmeliğe uygun olup olmadığının işverenler tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Aksi halde, idari para cezasıyla birlikte iş kazası veya meslek hastalığı sonrası işveren kusur oranının artması riski söz konusu olabilir.
 
İşverenin yükümlülükleri değişti
 
Yönetmelikle işveren yürümlülükleri açısından getirilen önemli değişikliklerden bir diğeri, geçici iş ilişkisiyle ilgili. Yeni düzenlemeye göre, geçici bir süreyle çalışanları kendi işyerinde çalıştırmak üzere devralan işverenin, devraldığı çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesinden  de sorumlu tutulduğu görülüyor. Geçici bir süreyle çalışanları kendi işyerinde çalıştırmak üzere devralan işverenin, devraldığı çalışanları ve işverenlerini işyerindeki iş sağlığı ve güvenliği riskleriyle ilgili bilgilendirmesi de gerekiyor.

Alt işverende sorumluk değişti

Yönetmeliğe göre, asıl işveren-alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde her işveren kendi çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesinden sorumlu tutuluyor. Bununla birlikte, söz konusu işyerlerinde alt işverenin çalışanlarının eğitimleriyle ilgili asıl işverenin alt işverence bilgilendirilmesi gerekiyor. Ayrıca, asıl işveren de alt işverenin çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine dair belgeleri kontrol etmek zorunda.

Çırak ve stajyer eğitimi şart

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emeklilik başvurusu ve bayram ikramiyesi 06 Mayıs 2024 | 220 Okunma Emeğin geleceği değerlendirildi 03 Mayıs 2024 | 37 Okunma İşveren imkânıyla yan iş mümkün mü? 29 Nisan 2024 | 64 Okunma İklim değişikliği işte ‘büyük risk’ 26 Nisan 2024 | 67 Okunma Geride kalanlara aylık bağlanması 22 Nisan 2024 | 150 Okunma