Burhanettin Duran Sabah Gazetesi

Yüzde 7 baraj ve ötesi...

Seçim sistemine dair Cumhur İttifakı kanadındaki müzakerelerde ilk somut sonuç seçim barajının 10'dan 7'ye düşürülmesinde uzlaşılması oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bosna Hersek-Karadağ...

03 Eylül 2021 | 1.475 okunma

Seçim sistemine dair Cumhur İttifakı kanadındaki müzakerelerde ilk somut sonuç seçim barajının 10'dan 7'ye düşürülmesinde uzlaşılması oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bosna Hersek-Karadağ seyahati dönüşü açıkladığı yüzde 7'ye MHP Genel Başkanı Bahçeli de net bir destek verdi.
CHP ve İP cenahından henüz buna ciddi bir tepki gelmedi.
"Baraj olmasın" gibi beylik lafları bir kenara bırakırsanız küçük partileri ittifaka zorlayan yüzde 7'den CHP'nin hatta İP'in de bir rahatsızlığı yok.
Muharrem İnce ve Ümit Özdağ gibi isimlerin kurduğu partilerin yönetilmesi açısından karşı çıkacakları bir baraj değil bu.
Cumhurbaşkanlığı sistemine uyum için gereken seçim yasası düzenlemesinin diğer hususları asıl merak konusu.
Dar ya da daraltılmış bölge olacak mı?
İttifaklar bu haliyle kalacak mı?
Mevcut ittifak uygulaması yerine her partinin kendi oyunu aldığı stratejik ittifak yaklaşımı benimsenir mi?
İttifak içi baraj getirilir mi?
İşte bu kritik sorulara cevap veren bir düzenlemede anlaşılması durumunda asıl tartışma başlayacak.

İTTİFAK İÇİ BARAJIN ANLAMI?
Mevcut ittifak düzenlemesi...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 241 Okunma Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? 04 Mayıs 2024 | 97 Okunma Yeni bir siyasi süreç 03 Mayıs 2024 | 253 Okunma İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? 30 Nisan 2024 | 2.079 Okunma Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması 27 Nisan 2024 | 138 Okunma