Burhanettin Duran Sabah Gazetesi

Avrupa, Ankara’nın kararlılığını anlamazsa...

Zeytin Dalı operasyonu beklentilerin ötesinde başarılı gidiyor. Deaş ile mücadelede "ün" yapan PKK-YPG militanları TSK-ÖSO karşısında büyük zayiatlar veriyor. Afrin kuşatıldı ve meskun mahal mücadelesi...

17 Mart 2018 | 5.292 okunma

Zeytin Dalı operasyonu beklentilerin ötesinde başarılı gidiyor. Deaş ile mücadelede "ün" yapan PKK-YPG militanları TSK-ÖSO karşısında büyük zayiatlar veriyor.

Afrin kuşatıldı ve meskun mahal mücadelesi de tahminlerden hızlı sonuçlanabilir.

Savunmayı Afrin sınırlarından başlatmak ve TSK-ÖSO ile konvansiyonel bir savaşa girmek PKK-YPG'nin ana hatasıydı. "Siviller öldürülüyor" kampanyasına rağmen PKK-YPG, ABD ve Avrupa'dan beklediği üst düzey desteği alamadı.

Verilen destek ise Türkiye'nin operasyon kararlılığını etkileyemedi. Biliyoruz ki, Batı başkentleri operasyon başladığında Afrin'in, Türkiye için "bir tür Vietnam" olmasını bekliyorlardı.
Şimdi Avrupa basını ve Avrupa Parlamentosu (AP) "operasyonu durdurun, Afrin'den çekilin" çağrısı yapmakla meşgul.

ABD ise, Menbiç'te uzlaşma üretme derdinde. Afrin'in ele geçirilmesi ve Erdoğan'ın PKK ile mücadelede koyduğu hedefler Türkiye'nin Suriye politikasında yeni bir dönemin köşe taşlarını oluşturuyor. Suriye iç savaşının ilk beş yılında müdahale etmeyen Ankara'nın şimdiki kararlılığı Berlin, Paris ve Washington'da yeteri kadar anlaşılmıyor. Ankara, Suriye ve Irak'tan gelen güvenlik tehditlerini bu ülkelerin içinde karşılamak gibi stratejik bir karar verdi. Bunun altyapısı Rusya ile yakınlaşma sayesinde atıldı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 247 Okunma Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? 04 Mayıs 2024 | 97 Okunma Yeni bir siyasi süreç 03 Mayıs 2024 | 253 Okunma İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? 30 Nisan 2024 | 2.079 Okunma Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması 27 Nisan 2024 | 138 Okunma