Bülent Orakoğlu Yeni Şafak Gazetesi

Rusya- Ukrayna arasında ‘barış’ sağlanamamasının tek nedeni ‘Donbas’ın statü krizi mi?

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Bülent Orakoğlu'nun bugünkü (23.03.2022)''Rusya- Ukrayna arasında ‘barış’ sağlanamamasının tek nedeni ‘Donbas’ın statü krizi mi?'' başlıklı yazısı.

23 Mart 2022 | 549 okunma

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 28’inci gününde devam ediyor. Rusya’nın Kiev’e doğru ilerleyişi sürerken, iki ülkenin diplomatları masada çıkış yolu arıyor. Henüz barış için bir adım atılmasa da insani durumlar için kısmi kararlar alınması, müzakerelerin devamı, Başkan Erdoğan’ın barış için liderler ile mekik diplomasisini inatla sürdürmesi barış adına umutları yeşertiyor. Bu çerçevede Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabalarını sürdüren Ankara, son olarak üst düzey bir görüşme gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonla görüştü. Görüşmeyi dinleyen sayılı yetkiliden biri olan Erdoğan’ın danışmanı İbrahim Kalın, BBC’ye yaptığı açıklamada Putin’in Erdoğan’a savaşın durması için taleplerini ilettiğini belirtti. Görüşmenin detaylarını paylaşan Kalın, Rusya’nın taleplerinin ikiye ayrıldığını söyledi. Kalın, “Rusya’nın istediği ilk dört talep Ukrayna’nın kolayca karşılayabileceği şeyler. Kalın, bunlar arasında en büyüğünün Ukrayna’nın tarafsızlığını koruması ve NATO’ya katılmaması olduğunu söylerken, BBC de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin zaten bunu kabul ettiğini hatırlattı. İlk kategorideki diğer talepler arasında, Ukrayna’nın silahsızlanma süreci ve Rusya’ya bir tehdit olmadığını göstermesi, Ukrayna’da Rusçanın korunması ve bölgenin Nazilerden temizlenmesi olduğuna da dikkat çekildi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Mayıs’ta Biden ile yapacağı görüşmeyi neden erteledi? 29 Nisan 2024 | 3.122 Okunma Erdoğan ve Sudani’den net mesaj: PKK Irak’tan silinecek! 24 Nisan 2024 | 261 Okunma Gizemli hayalet MARS2 Oron model casus uçağı 320 füze ve İHA’ların tamamını etkisiz hale getirdi mi 22 Nisan 2024 | 792 Okunma İran İsrail’e 200’den fazla İHA ve füzelerle saldırdı can kaybı olmaması mucize mi. Yoksa kolpa mı var? 17 Nisan 2024 | 581 Okunma İran’ın İntikam planına karşı İsrail ‘çok gizli’ bir silahla karşılık verecek, ‘İran taş devrine dönecek?’ 15 Nisan 2024 | 3.161 Okunma