Bercan Tutar Sabah Gazetesi

Yeni Suriye’de YPG’ye yer yok

Suriye'de iç savaş dönemi bitti. Gözler artık farklı küresel ve bölgesel güçlerin yeni projelerinde. Daha düne kadar DEAŞ'a karşı işbirliği içinde olan bazı aktörler yeni dönemde...

27 Ağustos 2017 | 4.083 okunma

Suriye'de iç savaş dönemi bitti.
Gözler artık farklı küresel ve bölgesel güçlerin yeni projelerinde.
Daha düne kadar DEAŞ'a karşı işbirliği içinde olan bazı aktörler yeni dönemde karşı kamplara düşerken rakip olanlar hızla yakınlaşmaya başladı.
Yeni dönemde raf ömürleri dolan DEAŞ, Tahrir'üş Şam ve YPG gibi taşeronlar artık birer birer sahalardan silinecek.
Çünkü masada gerçek aktörler kendi kimlikleriyle belirmeye başladı.
Olası senaryoları özetlersek, Suriye'nin geleceğinde söz sahibi ülkelerin başında Rusya, ABD, Türkiye, İran ve İsrail geliyor. 'Geleceğin Suriyesi' bu güçlerin konsensüsü ile oluşacak. Zaten Suriye şimdiden çeşitli nüfuz bölgelerine bölünmüş durumda. Genel olarak Fırat'ın doğusu ABD'nin kontrolündeyken Fırat'ın batısında ise Rusya'nın hâkimiyeti söz konusu.

***

Peki, Suriye'de şu an kim ne istiyor ve sahada ne kadar güçlü? ABD'nin en önemli hedefi, 'terör koridoru' inşa ederek Türkiye'yi 'Şii koridioru'nu engelleyerek de İran'ı frenlemek. ABD, Tahran'ın Musul, Rakka ve Halep'ten geçen Şii koridoruyla Lübnan'daki müttefiklerine ulaşmasını önlemek istiyor.
Rusya'ya jest yaparak 19 Temmuz'da CIA'nın Suriye'deki örtülü operasyonlarına son veren ABD, bütün politikasını Rusya'nın desteğini İran'dan kesmek şeklinde formüle etmiş durumda. Bu yüzden ABD, DEAŞ'tan alınacak Rakka ve Deyr'ez Zor'u İran karşıtı güçlere verme derdinde. ABD ile paralel bir strateji izleyen İsrail de 'DEAŞ out İran in' sloganıyla Suriye'de asıl tehdidin bundan sonra Tahran olduğuna Rusya'yı ikna etme gayretinde.

***

Ancak yeni Suriye'de ABD ve İsrail'den çok Rusya, Türkiye ve İran ittifakı daha belirleyici olacak. Çünkü göstermelik adımlar dışında ABD'nin Suriye'yi yapılandırmak içinne yeterli enerjisi ne de sağlam bir stratejisi mevcut. Türkiye ise nüfuz alanlarına bölünen Suriye'de giderek ağırlığını artırıyor. 24 Ağustos 2016'da başlayan Fırat Kalkanı'nın ilk aşaması 29 Mart 2017'de sona ermişti.
Gözler İdlib, Afrin ve Tel Rifat'a yönelik ikinci ve üçüncü aşamalarda. Bu harekatlarla Ankara, yeni Türk bölgeleri oluşturarak avantaj sağlayacak.

***

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İkrar 02 Mayıs 2024 | 86 Okunma Küresel vicdanın fermanı 28 Nisan 2024 | 87 Okunma Ankara’dan Berlin’e demokrasi dersi 25 Nisan 2024 | 167 Okunma 200 yıllık çaba 20 yılda heba oldu 21 Nisan 2024 | 184 Okunma Sistemin çöküşü 18 Nisan 2024 | 237 Okunma