Aziz Üstel Star Gazetesi

Hedef ülke Türkiye (III) Türkiye parçalanacak!

ABD’deki İsrail uzantılarının Türkiye’nin Güneydoğusu’nu kapsayan bir Kürt devleti peşinde olduğu su götürmez bir gerçektir. Ancak Türkiye’yi parçalama senaryoları...

16 Eylül 2015 | 1.780 okunma

ABD’deki İsrail uzantılarının Türkiye’nin Güneydoğusu’nu kapsayan bir Kürt devleti peşinde olduğu su götürmez bir gerçektir. Ancak Türkiye’yi parçalama senaryoları salt Güneydoğu’yla sınırlı değildir. Hesapta tüm Türkiye’yi kapsayan bir federasyon modeli durmaktadır. Federasyonun bir adım ötesiyse tam anlamıyla bir dağılmadır.

ABD Dışişleri Bakanlığının uzun dönem politikalarına yön veren İstihbarat ve Araştırma Bölümü’nün (INR) CIA’yla ortak hazırladığı, “ÇOK GİZLİ” damgalı rapor Yunan İstihbarat Birimi KYP’ye yakınlığıyla bilinen Stohos gazetesinde yayınlandı. Rapor Türkiye’nin Kürt sorununun çözmek için federasyondan başka çaresi olmadığını vurguluyordu. Federasyonlaşmış Türkiye’de uluslararası kimliğe sahip olacak, nüfusu 10 milyonu geçmeyecek İstanbul Federasyonu çok etkili bir konuma yerleştirilecekti.

Stohos Gazetesi’nde yayınlanan haberin başlığıysa ilginçti: “Türkiye’nin bölgesel bir güç olmaması için tek çözüm: FEDERASYON!” Haber şöyle devam ediyordu: “Türkiye Cumhuriyeti, Yugoslavya modelinde olduğunca Federasyona dönüştürülecek. Federasyon tasarısının ana unsuruysa Kürtler!”

Dış Politika konularında uzman gazeteci Özcan Buze “İstanbul’un başkent olmamasıyla federasyon tasarısı daha kolay gerçekleşebilir” diyor. “Eğer İstanbul başkent olsa ülkenin geri kalanını koparmak hiç de kolay olmayacak. İstanbul’un özel statüye sahip bir devletçiğe (eyalete, kantona) dönüşmesini birçok ülke destekleyecektir. Örneğin Yunanistan gerek ulusalcı gerekse dini nedenlerle bu formülün en büyük destekçisi olacaktır. Hele de ABD ‘İstanbul’u Güney Avrupa, Orta Doğu hatta Afrika’nın finans merkezi yapacağız’ dedi mi, İstanbul sermayesi özel statüyü de, İstanbul’un Türkiye Cumhuriyeti’nden bağımsızlığını da hemen kabullenir.”

 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıl 1876--Türk Tarihi'nin sıkıştırılmış bunalım dosyası! 21 Mayıs 2022 | 669 Okunma Kafası kesilen Türk mühendisler! 14 Mayıs 2022 | 1.790 Okunma İmamoğlu Ekrem Bey Karadeniz gezisinde! 09 Mayıs 2022 | 1.245 Okunma "Bazı arkadaşlar cumhuriyet ilanına darbe der!" 07 Mayıs 2022 | 668 Okunma Her yer karanlık... Pür nur o amcam! 02 Mayıs 2022 | 291 Okunma