Aytunç Erkin Sözcü Gazetesi

Battaniyeci devlet değil kamucu devlet

F. Engels, “Doğanın Diyalektiği”ndeki makalelerinden birinde, kapitalizmin, insanın yaşam alanına, doğaya verdiği zararı anlattı: “… Doğa üzerinde kazandığımız zaferlerden dolayı kendimizi...

07 Şubat 2023 | 734 okunma

F. Engels, “Doğanın Diyalektiği”ndeki makalelerinden birinde, kapitalizmin, insanın yaşam alanına, doğaya verdiği zararı anlattı:

“… Doğa üzerinde kazandığımız zaferlerden dolayı kendimizi pek fazla övmeyelim. Böyle her zafer için doğa bizden öcünü alır. Her zaferin beklediğimiz sonuçları ilk planda sağladığı doğrudur, ama ikinci ve üçüncü planda da büyük çoğunlukla ilk sonuçları ortadan kaldıran, bambaşka, önceden görülmeyen etkileri vardır. Mezopotamya, Yunanistan, Küçük Asya ve başka yerlerde işlenecek toprak elde etmek için ormanları yok eden insanlar, ormanlarla birlikte nem koruyan ve biriktiren merkezlerin ellerinden gittiğini, bu ülkelerin şimdiki çölleşmiş durumuna ortam hazırladıklarını akıllarına hiç getirmiyorlardı.”

Doğa bizden öcünü alıyor!

22 Mayıs 1960’da, Şili’de gerçekleşmiş olan 9.5 büyüklüğündeki deprem, bugüne kadar ölçülmüş en büyük deprem. Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Hasgür, Kahramanmaraş’ın Pazarcık mevkiinde meydana gelen depremi şu cümlelerle değerlendirdi:

“Tarihe geçecek büyük depremlerden birini...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım 24 Nisan 2024 | 2.109 Okunma Akşener’in herkesi azarladığı o toplantı 09 Nisan 2024 | 876 Okunma İYİ Parti’de sekiz kişilik dar toplantı 05 Nisan 2024 | 1.623 Okunma “Sızdırılan” MYK sonrası taşlar yerinden oynayacak 04 Nisan 2024 | 6.163 Okunma Sadece partiler değil iş insanları da ‘yatırım’ için anket yaptırıyor 22 Şubat 2024 | 196 Okunma