Ali Sirmen Cumhuriyet Gazetesi

Meclis’teki enkaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, sağduyulu “Meclis’teki enkazı kaldırın!” çağrısına katılmamak mümkün mü?  Bilindiği gibi, 15 Temmuz gecesi...

22 Eylül 2016 | 231 okunma

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, sağduyulu “Meclis’teki enkazı kaldırın!” çağrısına katılmamak mümkün mü? 
Bilindiği gibi, 15 Temmuz gecesi TBMM de darbecilerin saldırısına uğramış, bombalar binanın bir bölümünü enkaz haline getirmişti. 
Meclis’te iktidarı ellerinde tutanlar, Türkiye’nin gerçek ve tek iktidar odağının kararına uyarak, o gece Meclis’e yapılan saldırının anısını canlı tutmak için enkazı kaldırmayıp olduğu gibi koruma kararı almışlardı. 
Doğrusu enkazın oluşturduğu görüntü gibi, esasında Meclis’in itibarını yüceltmeye yönelik olduğunu sandığım yöntemin de pek hoş olmadığını söylemek isterim. 
Meclis’in, iktidar ve muhalefete mensup üyelerinin konuşmaları ve tavırlarıyla, o gece darbeciler karşısında geri adım atmayan kurumlar arasında yer aldığı, kamuoyunca gayet iyi bilinmektedir. 
Meclis’in bizzat kendisi, o gece saygınlığını gereğince korumuş, demokrasi içindeki seçkin yerinin gerektirdiği itibarına yeterince sahip çıkmıştı, bunun daha fazla altını çizmek için, yasamanın binasının bağrındaki enkazı muhafaza ederek ikide bir herkesin gözüne sokmanın âlemi yok.

***

Bir meclisin itibarını hiç kimse onun kendisinden daha fazla koruyamaz ve de zedeleyemez. 
15 Temmuz gecesi, TBMM kendi saygınlığını koruma eylemini yiğitçe yerine getirmiştir ve belleklere kazınmış olan bu gerçek kimse tarafından silinemez. 
Olayın bu yönünü böylece vurguladıktan sonra, “Keşke, diyoruz, her şey orada kalsada daha sonra yaşananlar olmasaydı.” 
Anımsayalım Meclis’in darbeciler karşısında yiğitçe direndiği 15 Temmuz’u takip eden günlerde ne olduğunu. 
Hemen ertesi günü, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu’nun da görüşünü aldıktan sonra olağanüstü hal ilan etti. 
Ardından da vatandaşın hak ve özgürlüklerine kimi kısıtlamalar getirmenin yanı sıra, kanun hükmünde kararnamelerle yasama yetkisinin Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’na geçmesi ve böylelikle OHAL süresince yasamanın devre dışı bırakılması kararı TBMM tarafından onaylandı. 
Bütün bunları görenler de toplumu bir uçurumun eşiğine getiren devlet kadrolarına FETÖ sızmasının iktidarın aymazlığından değil de, yasamanın yeteri uyanıklık ve ivedilikle çalışamamasının yol açtığını sanacaklar. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi insan 19 Mart 2024 | 629 Okunma Laiklik nedir? 06 Mart 2024 | 188 Okunma Yıldönümü 03 Mart 2024 | 87 Okunma Aslında biliyorlar 01 Mart 2024 | 68 Okunma Vatan nöbeti 27 Şubat 2024 | 281 Okunma