Akif Beki Karar Gazetesi

Bruce Willis son dansını bize saklayabilir

Karar Gazetesi Yazarı Akif Beki'nin bugünkü (16.04.2022)''Bruce Willis son dansını bize saklayabilir'' başlıklı yazısı.

16 Nisan 2022 | 719 okunma

Yakalandığı hastalığın adı, afazi.

Kafaya alınan darbe, beyin tümörü, enfeksiyon, demans ya da felç... Hepsi yol açabilirmiş.

Ama Bruce Willis’e oyunculuğu ve müziği bıraktıran neden hangisi, bilinmiyor. Biliniyorsa da açıklanmadı.

Afazi; söz yitimi demek, konuşma kaybı. Okuma, yazma yeteneğini de köreltiyor.

Konuşma terapisiyle, beyin hücrelerinin yenilenmesi ve canlanması sağlanarak birkaç ayda iyileştirilebildiğini okudum.

Fakat zekayı gerileterek köreltmiyorsa, Bruce Willis, 67 yaşında neden emekliye ayrıldı?

Bizde çok duyulmuş bir hastalık değil.

ABD’de, Ulusal Afazi Birliği bile varmış. Ülkede yaklaşık 2 milyon afazi hastası olduğu tahmin ediliyor. Ve her yıl ortalama 180 bin yeni afazi tanısı konduğu söyleniyor.

Demansa bağlı türünün bu sayıdaki payı nedir, ne kadarı tedaviye cevap veriyor, öğrenemedim.

Her afazi, konuşmayı zorlaştırıyor. Ama sanırım bunamadan, kalıcı beyin hasarından kaynaklanmayanlarda kayıp, terapiyle geri getirilebiliyor.

Düşünme ve hatırlama gibi akli melekeler yerindeyken konuşamamak, nasıl bir duygudur?

Nutkunuz tutulmuş gibi bir his mi? Yıldırımla çarpılmışa dönmüşsünüz gibi...

Beyninizden vurulmuşa döndüğünüz anlarda konuşma kaybı yaşarsınız.

Kara haberler, olmadık işlerin başa gelmesi, ani hayal kırıklıkları filan kafaya darbe almıştan beter edebilir.

Kelimeler boğazınızda düğümlenir. Acı, bir yumru gibi çöker ses tellerinizin üstüne. Kalakalırsınız. Dilinizin çözülmesi de zaman alır.

Ne diyeceğinizi bilemezsiniz. Lafın gelişi. Bazen bilirsiniz, yine de diyemeziniz, o gücü bulamazsınız kendinizde.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye Yüzyılı okullarda zorbalığı niye durduramıyor? 05 Aralık 2025 | 369 Okunma Öcalan'ın mesajında ne yok? 04 Aralık 2025 | 676 Okunma ‘Devletin kadife eldivenli demir yumruğu’nda mı sıra? 03 Aralık 2025 | 993 Okunma Mazlum Abdi de Öcalan’ı görecek mi? 02 Aralık 2025 | 365 Okunma İznik’e gelen Papa değil Haçlı Ordusu sanki 29 Kasım 2025 | 744 Okunma