Ahmet Varol Yeni Akit Gazetesi

Yetimlerin dertlerine çare aramak

Yetimlere yönelik yardım faaliyetlerini yerinde görmek, yetimlerle bir araya gelmek, ihtiyaçlarını tespit etmek ve kendilerine yeni katkılarda bulunmak amacıyla İHH’nın düzenlediği ziyaret programına...

01 Kasım 2019 | 41 okunma

Yetimlere yönelik yardım faaliyetlerini yerinde görmek, yetimlerle bir araya gelmek, ihtiyaçlarını tespit etmek ve kendilerine yeni katkılarda bulunmak amacıyla İHH’nın düzenlediği ziyaret programına iştirakle geldiğimiz Patani’den izlenimlerimizi ve tespitlerimizi aktarmaya devam ediyoruz. Bundan önceki yazımızda ziyaretimizin amaçlarından birinin burada İHH vasıtasıyla yapılan yardımlarla kurulmuş yetim yurtlarını ziyaret etmek olduğunu ve birkaç yetim yurdunu ziyaret ettiğimizi belirtmiştik. 

Bu yurtlarda hem yetimlerin iskanı ve birtakım ihtiyaçları sağlanıyor, hem de değişik sahalarda eğitim veriliyor. Dolayısıyla buralar aynı zamanda birer eğitim merkezi. Ancak buralarda kalan çocuklardan okul çağına gelmiş olanlar yine normal okullara gidip resmi eğitimlerini alıyorlar. Okul haricindeki vakitlerde de çocuklara hem İslâmi konularda bilgilendirme amaçlı eğitim, hem okullarda öğretilenlere ek bir destek eğitim hem de bedensel eğitim veriliyor. Böylece çocukların belli bir bilinç ve disiplin üzere yetiştirilmeleri için çalışılıyor. Geceleri yurtta kalıyorlar. Hafta sonu tatillerinde ve okulların kapandığı resmi tatillerde ailelerinin veya kendileriyle ilgilenen yakınlarının yanlarına gidiyorlar. 

Bu yurtlarda kalan çocuklardan henüz okul yaşına gelmemiş olanlar da var. Onlar için de yurt hem bir bakımevi hem de anaokulu görevi görüyor. 

Yurtların yönetimleri ve eğitim kadrosu çocukların güzel bir şekilde yetişmesi için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Ancak yurtların ve buralarda kalan çocukların yardıma ve desteğe ihtiyaçları var. İHH tabii söz konusu yurtları yaptırdıktan sonra “biz size bina yaptık, buraların değerlendirilmesi de sizin işiniz” dememiş. Aynı zamanda buraların işletilmesi için de yardımda bulunuyor ve yetim yardımı fonu çerçevesinde verilen aylık bursların bazıları bu yurtlarda kalan çocuklara tahsis ediliyor. Ancak ne yazık ki İslam dünyasının genelinde olduğu gibi Patani’de de çok sayıda yetim var. Yurtlara verilen yetimlerin birçoklarının aileleri o çocuklara bakamayacak kadar yoksul oldukları için çocuklarını buralara göndermişler. Dolayısıyla onlara ailelerinden bir destek gelmesi imkânı yok. O çocukların yurt giderlerinin yanı sıra harçlıklarının da bu yurtlardan karşılanması gerekiyor. Onun için yetim yurtlarının yöneticileri bazı sıkıntılarının olduğunu ve bu sıkıntıların aşılması için yardım ve desteğe ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdiler. Bu yüzden Türkiye’de yetim burslarının artırılması için çevremizdeki insanları teşvik etmemiz gerekiyor. Müslümanlar zorlukları aşmak için aralarındaki yardımlaşma ve dayanışmayı en yüksek düzeyde tutmaları gereken bir dönemden geçiyorlar. 

Yetimlere yönelik yardım fonunun bir boyutunu da yetim ailelerine yönelik yardım ve destek oluşturuyor. Çünkü babaları ölmüş olan bu çocukların birçoklarının annelerinin de bir yerden gelirleri yok. Yardım ve destekle hayatlarını sürdürmek zorundalar. İşte bu gibi ailelere sürekli yardımda bulunmak yerine bir kazanç kapısı açılması için çok güzel bir uygulama başlatılmış. Kendilerine gelir temin edecekleri, iş yapabilecekleri bir imkan sağlanarak başkalarının eline bakmadan hayatlarını devam ettirebilecekleri bir kaynak oluşturulmaya çalışılıyor. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kudüs şehidimize selamlar! 03 Mayıs 2024 | 189 Okunma Vicdanların başkaldırısında yerimizi almalıyız 02 Mayıs 2024 | 94 Okunma San Remo’da paylaşılan ümmet coğrafyası 27 Nisan 2024 | 68 Okunma ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 70 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 229 Okunma