Ahmet Varol Yeni Akit Gazetesi

BM 72. Genel Kurulu

BM Genel Kurulu tüm üye ülkelerin resmen temsil edildiği bir parlamento sayılır. Bu günlerde 72. Genel Kurul toplantıları düzenleniyor.  Türkiye’de BM Genel Kurulu’yla ilgili olarak en çok gündem konusu olan...

22 Eylül 2017 | 58 okunma

BM Genel Kurulu tüm üye ülkelerin resmen temsil edildiği bir parlamento sayılır. Bu günlerde 72. Genel Kurul toplantıları düzenleniyor. 

Türkiye’de BM Genel Kurulu’yla ilgili olarak en çok gündem konusu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan’ın yaptığı konuşmaydı. Biz de bugünkü yazımızda Erdoğan’ın konuşmasından bazı notlar aktarmak müteakip yazımızda da diğer bazı konuşmalarda gündeme getirilen bazı hususlara temas etmek istiyoruz. 

Tayyib Erdoğan konuşmasında küresel barışın geri gittiğini, terörün ve savaşın çirkin yüzünü dünyanın değişik bölgelerinde gösterdiğini vurguladı. 

Yabancı düşmanlığının, kültürel ırkçılığın ve İslâm karşıtlığının gittikçe arttığını, bunların sebep olduğu şiddet eylemlerinin endişe verici boyutlara ulaştığını ifade etti. 

Dünya barışı için yeni bir bakış açısı geliştirmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek Türkiye’nin insani ve girişimci bir dış politika izlediğini dile getirdi. 

Konuşmasında Suriye meselesi ve bundan kaynaklanan mülteciler meselesi önemli bir yer tuttu. Suriye meselesinin bölgede önemli yaralar açtığını dile getirerek, uluslararası toplumun da Suriye halkını yalnız bıraktığını ifade etti. Türkiye’nin sorunun çözümü için insanî ve siyasi gayreti gösterdiğini belirttikten sonra Suriye meselesinin çözümü amacıyla Astana toplantılarının başlatılmasındaki rolünden söz etti. Türkiye’nin üç milyon kadar Suriyeli iki yüz bin civarında da Iraklı sığınmacıya ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, mültecilere yapılan yardımlar konusunda AB başta olmak üzere uluslararası toplumun destek vermediğini hatırlattı, ülkeleri ve uluslararası kuruluşları bu konuda verdikleri sözleri yerine getirmeye çağırdı. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
San Remo’da paylaşılan ümmet coğrafyası 27 Nisan 2024 | 67 Okunma ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 68 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 227 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 77 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 250 Okunma